Φάρμακο για το γλαύκωμα θεραπεύει την φυματίωση

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Michigan State University ανακάλυψαν πως μια ένωση που χρησιμοποιείται σε αρκετά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί να αποβεί αποτελεσματική και κατά της φυματίωσης!

Η ένωση ethoxzolamide όχι μόνο περιόρισε τα συμπτώματα της νόσου σε ποντίκια, αλλά όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Antimicrobial Agents and Chemotherapy έδειξε να αναχαιτίζει την ικανότητα του βακτηρίου της φυματίωσης να διαφεύγει των… αντιμέτρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Mycobacterium tuberculosis, το βακτήριο που ευθύνεται για την φυματίωση, προσβάλλει τους πνεύμονες και στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό μας το κρατά υπό έλεγχο. Όταν όμως το ανοσοποιητικό εξασθενήσει, το βακτήριο παίρνει το… πάνω χέρι, εξαπλώνεται και προκαλεί εκδήλωση της νόσου. Η στρατηγική που το βοηθά να επιτυγχάνει τον στόχο του είναι η ικανότητά του να ξεφεύγει «εντοπίζοντας» τα σημάδια της επικείμενης επίθεσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού όπως είναι η αλλαγή της οξύτητας –τα επίπεδα του pH.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Robert Abramovitch, επίκουρο καθηγητή Μικροβιολογίας, η ethoxzolamide εμπόδισε το βακτήριο της φυματίωσης να εφαρμόσει την συνηθισμένη του στρατηγική, ουσιαστικά «τυφλώνοντάς» το έναντι της επικείμενης αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Επίσης το εμπόδισε να αναπτύσσεται πολλαπλασιαζόμενο εντός ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που όπως λένε οι επιστήμονες θα συμβάλει στην σύντμηση του χρόνου θεραπείας δίνοντας έτσι λύση και στο μείζον πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά από ανθεκτικά στελέχη.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι και ένας από τους λόγους που η φυματίωση εξακολουθεί να υπάρχει, προσβάλοντας βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.