Φάρμακο: Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σειρά διορθωτικών μέτρων για το Φάρμακο φαίνεται ότι προωθεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σύμφωνα με όσα είπε χθες στην εκδήλωση κοπής Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ.

«Η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας είναι υπόθεση που ενώνει, συνδιαμορφώνει πλαίσιο συναινέσεων, πλαίσιο συγκλίσεων», είπε ο κ. Ξανθός στην ομιλία του με στόχο να βρεθεί μια λύση στην φαρμακευτική δαπάνη που δεν επαρκεί αλλά και στο clawback που «πνίγει» τις φαρμακοβιομηχανίες.

όπως είπε λοιπόν, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την επιβολή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία!  με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί σε πιο δίκαιη κατανομή του clawback.

Πως θα λειτουργήσουν

Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που ανέφερε ο υπουργός Υγείας θα είναι σε άμεση «συνεργασία» με το σύστημα HTA καθώς και την ένταξη περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ελπίζουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Επισήμανε μάλιστα ο κ. Ξανθός: «Αίσθησή μας είναι ότι είμαστε σε φάση επούλωσης πληγών, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Με τη συνδρομή του έντιμου ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος, των φορέων και των επιχειρήσεων εξασφαλίστηκε η ανθεκτικότητα του συστήματος. Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα είναι μία χρονιά, που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης και των μέτρων λιτότητας και θα μπορέσουμε με βιώσιμο τρόπο, να πετύχουμε το οριστικό τέλος της ασφυκτικής δημοσιονομικής επιτροπείας που έχει προκαλέσει πολλαπλά τραύματα και στο δημόσιο βίο και στην καθημερινότητα και στην επιχειρηματικότητα. Με μια εθνική φαρμακευτική πολιτική να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να διευκολύνουμε τις επιχειρηματικές δράσεις και για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας».

Θεόδωρος Τρύφων

«Το φάρμακο είναι τομέας προτεραιότητας για προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται όμως εύρυθμο επιχειρηματικό πλαίσιο με κλαδικές πολιτικές και προγράμματα για να ανακοπεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων. Οι διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να «σπάσουν» το φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται από ανεπαρκείς προϋπολογισμούς φαρμακευτικής δαπάνης, ατελέσφορες μειώσεις τιμών σε φθηνά φάρμακα, δυσβάσταχτα rebate και clawback.