Φάρμακο από τοξικό μανιτάρι κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου!

  • Iatropedia
Μια ισχυρή τοξίνη από δηλητηριώδη μανιτάρια ίσως είναι το νέο «όπλο» των επιστημόνων στην συνεχιζόμενη μάχη κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ερευνητές του Anderson Cancer Center στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ανακάλυψαν ότι ένα συζευγμένο αντίσωμα-φάρμακο ΑDC (Antibody Drug Conjugates) με βάση την τοξίνη άλφα-αμανατίνη, όταν στοχεύει ένα γονίδιο γνωστό ως POLR2A είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε δοκιμές με ποντίκια, το φάρμακο προκάλεσε πλήρη υποχώρηση του καρκινικού όγκου μειώνοντας σημαντικά την τοξικότητα καθώς τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν διάκριση μεταξύ ασθενών και υγιών ιστών.

Αυτή η ικανότητα, σε συνδυασμό με τον τοξικό «Αρμαγεδώνα» που μπορεί να επιφέρει στους κυτταρικούς πυρήνες η α-αμανατίνη, δίνει ελπίδες στους επιστήμονες για την ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης του ορθοκολικού καρκίνου. Για αρκετό διάστημα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη αματοξίνη θα μπορούσε να συμβάλει σε μια αντικαρκινική θεραπεία, ωστόσο το ενδεχόμενο χρήσης της περιόριζε η τάση της για πρόκληση ηπατικής τοξικότητας.

Όπως εξηγεί ο Xiongbin Lu, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου, το POLR2A είναι βασικό γονίδιο για την επιβίωση όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών. Όταν το ογκοκατασταλτικό γονίδιο ΤΡ53 διαγράφεται εξαιτίας ενός καρκίνου που αναπτύσσεται, ταυτόχρονα διαγράφεται και ένα από τα δύο POLR2A που διαθέτουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Όμως από την στιγμή που απομένει μόνο ένα αντίγραφό του, τα καρκινικά κύτταρα είναι περισσότερο ευαίσθητα στην καταστολή του γονιδίου αυτού και αυτό ακριβώς έκαναν οι ερευνητές βάζοντας το εναπομείναν POLR2A στο στόχαστρο.

Η μελέτη του καθηγητή Λου που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, εστιάζεται σε μορφές καρκίνου που έχουν μόνο ένα αντίγραφο των γονιδίων ΤΡ53 και POLR2A. Οι περιπτώσεις που ερευνά αντιπροσωπεύουν το 53% των ορθοκολικών καρκίνων, το 62% των καρκίνων του μαστού και το 75% αυτού των ωοθηκών. Τώρα, η ανακάλυψη ότι η ασθένεια βασίζεται μόνο σε ένα αντίγραφο του POLR2A για να αναπτυχθεί, σημαίνει ότι οι ειδικοί έχουν πλέον έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω