Φάρμακο αδυνατίσματος μπορεί να βοηθά να αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
άντρας με συσκευή για υπνική άπνοια
Η τιρζεπατίδη φάνηκε να μειώνει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, παράλληλα με τη βελτίωση που φέρνει σε επίπεδο απώλειας βάρους και αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε άλλους δείκτες

Ένα δημοφιλές φάρμακο για την παχυσαρκία μπορεί να βοηθά στη θεραπεία μιας επικίνδυνης διαταραχής, που ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια έως και στο 52% των ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τιρζεπατίδη, η δραστική ουσία του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Zepbound και της θεραπείας για τον διαβήτη Mounjaro, φάνηκε να μειώνει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, παράλληλα με τη βελτίωση που φέρνει σε επίπεδο απώλειας βάρους και αρτηριακής πίεσης, καθώς και σε άλλους δείκτες υγείας σε ασθενείς με παχυσαρκία που έλαβαν το φάρμακο για έναν χρόνο.

Η Eli Lilly and Co., η εταιρεία που παράγει το φάρμακο και η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, ζήτησε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Η υπνική άπνοια επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανούς και μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα όπως ροχαλητό, ομίχλη του εγκεφάλου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και πρόωρο θάνατο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο, συμμετείχαν σχεδόν 500 άτομα που είχαν διαγνωστεί με παχυσαρκία και υπνική άπνοια. Οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν συσκευή CPAP κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η άλλη ομάδα περιλάμβανε άτομα που είχαν δοκιμάσει συσκευές CPAP χωρίς επιτυχία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς και στις δύο ομάδες που έκαναν εβδομαδιαίες ενέσεις τιρζεπατίδης είχαν λιγότερα επεισόδια υπνικής άπνοιας ανά ώρα κατά 55%-63% και συγκεκριμένα κατά 55% στην πρώτη κλινική δοκιμή και κατά 62,8% στη δεύτερη, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που έπαιρναν τιρζεπατίδη έχασαν επίσης 18% με 20% του σωματικού βάρους τους και είδαν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και σε μια κατάσταση στην οποία το οξυγόνο του αίματος πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και λιγότερες διαταραχές ύπνου, διαπίστωσε η μελέτη.

Σύμφωνα με τον Δρ Paul Peppard, ερευνητή σε θέματα ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, η απώλεια βάρους συνιστάται εδώ και καιρό ως τρόπος μείωσης της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας καθώς αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων, μειώνοντας το λίπος στους αεραγωγούς και βελτιώνοντας την οξυγόνωση. Όμως, αν και η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να μειώσουν τις συνέπειες της υπνικής άπνοιας, το γεγονός ότι η παχυσαρκία αυξάνεται ως φαινόμενο αποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους είναι για πολλούς ανθρώπους δύσκολη υπόθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, φάρμακα όπως η τιρζεπατίδη μπορούν να βοηθήσουν.

«Περιμένω ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη θεραπεία πολλών αποτελεσμάτων της παχυσαρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peppard.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυσική Ιατρική: Όταν οι χιμπατζήδες παραδίδουν μαθήματα σε επιστήμονες της Οξφόρδης!

Ύπνος : Τι μπορεί να αποκαλύψει ο τρόπος που κοιμόμαστε για την υγεία μας

Το περπάτημα «κρατάει μακριά» σας τον πόνο στη μέση, δείχνει νέα έρευνα