Φαρμακεία: Ειδική εφαρμογή για τις εφημερίες στην Αττική θα τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο

  • Ρούλα Τσουλέα
εφαρμογή
Η εφαρμογή θα ρυθμίζει τις εφημερίες των φαρμακείων λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Ειδική, διαδικτυακή εφαρμογή για τις εφημερίες των φαρμακείων του λεκανοπεδίου Αττικής θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Φεβρουάριο, με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Η εφαρμογή θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων που εφημερεύουν, ανεξαρτήτως  του δήμου όπου ανήκουν. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα γίνεται καλύτερη κατανομή των εφημερευόντων φαρμακείων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», η σκέψη για την εφαρμογή υπήρχε αρκετό καιρό. Αιτία ήταν τα παράπονα ότι έμεναν ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές, επειδή τα φαρμακεία που εφημέρευαν ανήκαν μεν σε διαφορετικούς δήμους, αλλά βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο.

«Με την εφαρμογή που αναπτύσσεται θα γίνεται πιο δίκαιη κατανομή των εφημερίων», είπε. «Δεν θα εφημερεύει κανείς λ.χ. τέσσερις φορές συνεχόμενα τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, όπως έχει συμβεί και σε μένα».

Το πλάνο των εφημεριών  δεν θα καταρτίζεται πλέον από τους τομεάρχες, αλλά από την εφαρμογή. Το λογισμικό της θα λειτουργεί με κανόνες που θα οριστούν από τον ΦΣΑ.

Και στα κινητά

«Πλέον θα δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να έχει φαρμακείο κοντά του… Μπορεί να μην είναι κάτω από το σπίτι του, αλλά θα είναι σε μία κοντινή απόσταση που θα μπορεί να διανύσει για να το επισκεφτεί», επισήμανε.

Ο κ. Λουράντος είπε ακόμα ότι στις οθόνες των φαρμακείων θα τοποθετηθεί  χάρτης με αναφορά του κοντινότερου εφημερεύοντος φαρμακείου. Θα αναφέρει επίσης οδηγίες πρόσβασης. Αλλαγές στις εφημερίες θα μπορούν να γίνουν μόνο για όσες περιπτώσεις προβλέπονται από τον νόμο. Θα πρέπει επίσης να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η εν λόγω εφαρμογή στη συνέχεια αναμένεται να τοποθετηθεί δωρεάν και στα smartphone.  «Θα είναι πολύ χρηστική για τους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές ταλαιπωρούνται ψάχνοντας διανυκτερεύον φαρμακείο σε μία δύσκολη στιγμή», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Φωτογραφία: iStock