Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας: «Οχι» στη χωρίς αμοιβή για τους φαμακοποιούς διάθεση ακριβών φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Την αντιθεσή του εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα το επιχείρημα που διατυπώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), «κανένας δεν ζητά από τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς, άρα γιατί το ζητάν από τους φαρμακοποιούς;».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. ‘Αλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής «Οχι» και στην διάθεση φαρμάκων με κούριερ

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα». Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.