Φαρμακαποθηκάριοι προς Φαρμακοποιούς: «Οι μονταζιέρες και ο λαϊκισμός αποδοκιμάζονται»

  • Iatropedia newsroom
ελλείψεις φαρμάκων
Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων και αντιδηλώσεων, μεταξύ Φαρμακαποθηκών και Φαρμακαποθηκαρίων με αφορμή την άρση ή μη, της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Σε απάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, τονίζει πως οι Φαρμακοποιοί διαστρέβλωσαν το νόημα του αιτήματός τους για άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, τα οποία -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- δεν παρουσιάζουν πλέον έλλειψη και «λιμνάζουν» στα ράφια των Φαρμακαποθηκών.

Συγκεκριμένα οι Φαρμακαποθηκάριοι είχαν κάνει λόγο μέσω του iatropedia.gr για «Γενναία άρση των απαγορεύσεων των εξαγωγών φαρμάκων», ενώ οι Φαρμακοποιοί ανέφεραν σε σημερινή τους ανακοίνωση, πως οι «αδιάθετες ποσότητες φαρμάκων» που επικαλούνται οι ιδιοκτήτες αποθηκών φαρμάκων είναι ουσιαστικά «αποθέματα» τα οποία φυλάσσουν οι ίδιοι με σκοπό την εκ των υστέρων εξαγωγή και το κέρδος.

 «Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες «οι οποίες λιμνάζουν» και χρήζουν εξαγωγών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος», τόνισε συγκεκριμένα στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Δείτε επίσης: Στην αντεπίθεση οι Φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Οι Φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν σκευάσματα»

Η απάντηση που ήρθε αμέσως από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος κάνει λόγο για «μονταζιέρες» και «λαϊκισμό».

«Έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ότι οι μονταζιέρες και ο λαϊκισμός αποδοκιμάζονται», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Δείτε τι είχαν δηλώσει στο iatropedia.gr οι φαρμακαποθηκάριοι για την άρση των εξαγωγών φαρμάκων : Φαρμακαποθηκάριοι: «Ήρθε η ώρα για γενναία άρση των απαγορεύσεων των εξαγωγών φαρμάκων», απαντούν στους Φαρμακοποιούς

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΠΣΦ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εξ αφορμής του δελτίου τύπου του ΠΦΣ δηλώνει τα εξής:

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ότι οι μονταζιέρες και ο λαϊκισμός αποδοκιμάζονται.

Συνεπεία τούτου, έχουμε να ενημερώσουμε τον ΠΦΣ τα εξής:

Καλό θα είναι να μην απομονώνονται φράσεις.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση».

Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το «χρίζουν εξαγωγών» και το «αποδεικνύονται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν» διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Σε ότι αφορά την υπενθύμιση περί του Π.Δ., εμείς απλώς υπενθυμίζουμε τον νόμο που προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν ,σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου .τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελληνική αγορά

Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες

Εκτιμούμε ότι ο ΕΟΦ και το Υπ. Υγείας έχουν πλήρη γνώση και αντίληψη των γεγονότων και θα προβούν στην λήψη των αποφάσεων που πρέπει, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας.

Κατανοούμε τις προεκλογικές κορώνες του Προέδρου του ΠΦΣ, συμφωνούμε ότι πράγματι σιγά σιγά πέφτουν οι μάσκες και τους καλούμε να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency ) και να πάρουν την γενναία απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών.

Επαναλαμβάνουμε ότι ως κλάδος έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι προτεραιότητά μας είναι τόσο η προστασία της Δημόσιας υγείας ,όσο και η τήρηση των νόμων απ’ ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου. Ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες σ αυτήν την αλυσίδα να πράξουν το ίδιο.