Φαρμακαποθηκάριοι: Ο Απόστολος Βαλτάς να μας κοινοποιήσει τα στοιχεία που έχει για παράνομες εξαγωγές

  • Γιάννα Σουλάκη
Ηλεκτρονικά φαρμακεία: Τι αγόρασαν online οι Έλληνες, πώς κινούνται οι τιμές
Δεν έχει τέλος η κόντρα μεταξύ Φαρμακαποθηκαρίων και Φαρμακοποιών με επίκεντρο της παράλληλες εξαγωγές.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, είχε δηλώσει σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκης, ότι συνεχίζονται οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, από παράνομα κανάλια διάθεσης, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλλει ο ΕΟΦ σε σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά.

«Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά»  και «Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να συμμετέχει στις περίφημες ‘σκούπες’ που ήδη κυκλοφορούν, εγώ θα κόψω τα ποδάρια και της εταιρίας αλλά και των φαρμακοποιών που συνεχίζουν αυτό το βιολί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σήμερα, οι Φαρμακαποθηκάριοι πέρασαν στην αντεπίθεση. Με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τις δηλώσεις του προέδρου του κ. Βαλτά, τον προκαλούν ωστόσο, να προσκομίσει τα στοιχεία για τις καταγγελίες που έκανε δημόσια.

«Δεν επιθυμούμε να αμφισβητήσουμε τις «πηγές» του αξιότιμου κου Προέδρου , εν τούτοις σημειώνουμε κάποια εύλογα ερωτηματικά:

Α) Τελικά, υπάρχει σκούπα στην οποία συμμετέχουν και  Φαρμακεία; Διότι μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο……..

Β) Πώς ακριβώς γνωρίζει ότι τα κουπόνια δεν ήταν ακυρωμένα, καθώς αυτή είναι μια πληροφορία που ΜΟΝΟ ο ΕΟΦ δύναται να γνωρίζει ;

Γ) Μήπως γνωρίζει και από που προμηθεύτηκε ο εν λόγω παράνομος τα σκευάσματα που εξήγαγε? Διότι αν -ΛΕΜΕ ΑΝ- τα αγόρασε μέσω «σκούπας» από τα φαρμακεία, τότε του παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ τις δηλώσεις του και να … κόψει ποδάρια…», αναφέρουν οι Φαρμακαποθηκάριοι σε ανακοίνωσή τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων δηλώνει πως «η πάταξη ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ είναι επιβεβλημένη σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας» και παρακαλούν θερμά, όπως λένε, τον πρόεδρο τον Φαρμακοποιών να κοινοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε να συνδράμουμε με κάθε μέσο στην κατεύθυνση της πάταξης του προβλήματος.

«Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό, κι ελπίζουμε να μας κοινοποιήσει είτε ο κ. Πρόεδρος του ΠΦΣ ,ή ο αξιότιμος Πρόεδρος του ΕΟΦ (αν κι εφόσον  ενημερωθεί από τον κ Βαλτά ) τα ονόματα των παράνομων, ώστε να κινήσουμε άμεσα την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων δηλώνει «αφοσιωμένος στη διασφάλιση της επάρκειας της Φαρμακευτικής Αγοράς και της Δημόσιας Υγείας», αλλά και ότι δε θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με συμφέροντα που δυναμιτίζουν την προσπάθεια των μελών του, ανεξαρτήτως με την προέλευση τους.