Φάρμακα: το «μπαλάκι» τώρα στους φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Οι φαρμακοποιοί θα αποφασίζουν πλέον τι φάρμακα θα παίρνουν οι ασθενείς καθώς οι γιατροί θα συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία.

Πριν καλά καλά περάσει η τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου που θα υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των φαρμακών, οι αντιδράσεις στο χώρο της υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι γιατροί θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό χάνουν την ευθύνη της θεραπείας των ασθενών τους και συνεπώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους.

Από την άλλη, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί θα είναι αυτοί πια που θα επιλέγουν το σκεύασμα που θα λαμβάνουν οι ασθενείς. Συνεπώς οι πελατειακές σχέσεις που μέχρι τώρα συνέδεαν τους γιατρούς με τις φαρμακοβιομηχανίες, μπορεί απλά τώρα να μεταφερθούν στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Πάντως οι αντιδράσεις έχουν φθάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρόεδρος των ιατρικών επισκεπτών Γερ. Κονιδάρης με επιστολή του τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους συναρμόδιους υπουργούς μιλά για σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην περίθαλψη των ασθενών όσο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Να σημειωθεί ότι αν εφαρμοσθεί τελικώς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης, καταργείται ουσιαστικά ένας ολόκληρος κλάδος εργαζομένων αυτός των ιατρικών επισκεπτών που αριθμεί κοντά στα 8000 άτομα.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ΝΔ καθώς ο τομεάρχης Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος μιλά για τους κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα οικονομικά της χώρας καθώς δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται τα ακριβότερα φάρμακα.

Πάντως η χορήγηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ήταν χρόνια στους σχεδιασμούς σχεδόν όλων των κυβερνήσεων καθώς θεωρείται ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να σταματήσει το «πάρε-δώσε» γιατρών και φαρμακοβιομηχανιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος με νέα απόφασή του θα δίνει οικονομικά κίνητρα στους φαρμακοποιούς που θα χορηγούν τα φθηνότερα φάρμακα στους ασφαλισμένους ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.