Φάρμακα που αποτρέπουν την απώλεια ακοής διαθέσιμα σε πέντε χρόνια!

  • Iatropedia
Τα πρώτα προληπτικά φάρμακα για παθήσεις του ακουστικού συστήματος αναμένεται να λάβουν την σχετική έγκριση και να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι το 2020.

Οι πρωτοπόρες νέες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση ορισμένων τύπων εμβοής (tinnitus) και στην μείωση της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την έκθεση σε υπερβολικά δυνατό θόρυβο, μολύνσεις του έσω ωτός και αντιστάθμιση των παρενεργειών που προκαλούν ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα με θύμα την ακοή. Ήδη πέντε φάρμακα βρίσκονται στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεκατρία ακόμη στα πρώτα στάδια κλινικής έρευνας, σύμφωνα με την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Αction on Hearing Loss (πρώην RNID) το οποίο εκτιμά πως η έγκριση για την κυκλοφορία των πρώτων στην αγορά θα έχει δοθεί μέσα στην προσεχή πενταετία.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση Hearing Progress, οι προσπάθειες της οργάνωσης την τελευταία δεκαπενταετία για την εξεύρεση θεραπειών για την προστασία και την αποκατάσταση της ακοής γίνονται τώρα απτή πραγματικότητα χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις σημαντικές προόδους που έχουν συντελεστεί για την σίγαση της εμβοής. Με τον όρο αυτόν καλούνται οι χαμηλοί ή δυνατοί ακουστοί ήχοι που παράγονται από το σώμα μας και όχι εξαιτίας ηχητικού ερεθίσματος από κάποια εξωτερική πηγή ήχου –είναι αυτό που λέμε συνήθως «βουίζουν τα αυτιά μου».

Μια σειρά από πολλά υποσχόμενες θεραπείες είναι κλινικά ελεγμένες και η νέα συναρπαστική εποχή όπου άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής δεν θα περιορίζονται πλέον σε ακουστικά βοηθήματα και κοχλιακά εμφυτεύματα είναι πια πολύ κοντά, τονίζει το στέλεχος της Action on Hearing Loss Πωλ Μπρέκελλ. Μόνο στην Βρετανία, 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από απώλεια ακοής και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 14,5 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2031. Οι ειδικοί σημειώνουν πως όπως συμβαίνει τώρα με την άνοια, η απώλεια ακοής είναι η νέα εν δυνάμει κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας, κάτι που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ερευνών για νέες θεραπείες θα πρέπει να συνεχιστεί.