FairLife LCC: 4.000 μαθητές συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό κατά του καπνίσματος

  • Ρούλα Τσουλέα
FairLife
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 140 σχολεία όλης της χώρας. Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος».

Διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία παρουσίασε την νέα, νεανική, αντικαπνιστική εκστρατεία του, πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας FairLife LCC που έχει ως στόχο την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Η εκστρατεία έχει ως βασικό μήνυμα «Εισπνέω, εκπνέω, μα δεν αναπνέω. Η επιλογή είναι μέσα σου». Για την πραγματοποίησή της συστρατεύθηκαν μαθητές και σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Συμμετείχαν στον Α’ Πανελλήνιο Μαθητικό & Νεανικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και αφίσας FairLife LCC για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Ο Α’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος, ώστε οι νέοι να γίνουν «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 μαθητές συμμετείχαν ομαδικά ή ατομικά στον διαγωνισμό και τις δράσεις της FairLife LCC.  Οι μαθητές αυτοί έγιναν πρεσβευτές-εθελοντές στην προώθηση του αντικαπνιστικού μηνύματος «για μια γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα».

140 σχολεία απ’ όλη τη χώρα

Μαθητές και σχολεία από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, ανέδειξαν δημιουργικά το όραμα της FairLife LCC. Συμμετείχαν σχολεία από:

  • Νησιωτικές περιοχές (λ.χ. Τήλος, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Λήμνος, Αστυπάλαια, Άνδρος, Κάλυμνος, Θάσος, Εύβοια)
  • Ακριτικές περιοχές (λ.χ. Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο)
  • Πολλές πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη,  Χαλκιδική, Πέλλα, Ιωάννινα, Βόλο, Κόρινθο, Νεμέα, Καρυά, Πολύκαστρο, Νεάπολη, Ηράκλειο κ.ά.)

Από το λεκανοπέδιο συμμετείχαν σχολεία από πολλούς δήμους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται Ίλιον, Βύρωνας, Βούλα, Παπάγου, Ελληνικού, Πέραμα, Ψυχικό, Κάντζα, Ν. Σμύρνη, Μοσχάτο, Κορωπί κ.ά.

«Οι συμμετέχοντες μαθητές από 140 σχολεία όλων των βαθμίδων απέδειξαν ότι όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μια τεράστια δύναμη που δεν θα παραπλανηθεί από τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν θα παγιδευτεί στον εθισμό», σημείωσε η κυρία Κορίνα Πατέλη Bell, πρόεδρος της FairLife LCC.

Το βίντεο της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας με κεντρικό μήνυμα «Εισπνέω, εκπνέω μα δεν αναπνέω, η επιλογή είναι μέσα σου» δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των πρεσβευτών  της FairLife LCC, εθελοντών, φίλων και των βραβευθέντων μαθητών.

Μέσα από τα βραβευθέντα ζωγραφικά έργα και σλόγκαν του διαγωνισμού αποτυπώθηκαν  οι προβληματισμοί τους για τις συνέπειες του καπνίσματος και τον εθισμό, οι σκέψεις  τους για ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα ή άτμισμα.

Τα σχολεία που βραβεύθηκαν

Τα σχολεία που βραβεύθηκαν για τις ατομικές τους συμμετοχές ή τις ομαδικές δράσεις είναι το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, το Γυμνάσιο Καρυάς Ελασσόνας, το 4o Δημοτικό Τρίπολης  και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς. Οι παρουσιάσεις των σχολείων ολοκληρώθηκαν με το Γυμνάσιο Αστυπάλαιας, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σλόγκαν και έδωσε το κεντρικό μήνυμα της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας «Εισπνέω, εκπνέω μα δεν αναπνέω. Η επιλογή είναι μέσα σου».

Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του διεθνούς οργανισμού INTERNATIONAL ACTION ART.