Έξωση ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση και αυτισμό από το Ελληνικό

  • Ρούλα Τσουλέα
πολλαπλή σκλήρυνση
Δύο σύλλογοι ασθενών καταγγέλλουν ότι, με ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας, τους γίνεται έξωση από χώρους του Ελληνικού όπου στεγάζονταν.

Την έξωσή του από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού όπου στεγάζεται από το 2007 καταγγέλλει ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» και την προεδρεύουσά του για «επιλεκτικότητα».

Όπως υποστηρίζει, ενώ προχωρούν σε έξωση του ΣΑμΣΚΠ και του Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό «ΝΙΚΗ», δύο άλλοι κοινωνικοί φορείς θα εξακολουθήσουν να στεγάζονται στο Ελληνικό.

Ο ΣΑμΣΚΠ αναφέρει ότι οι δύο προς έξωσιν φορείς εξυπηρετούν τουλάχιστον 2.000 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Και προσθέτει πως εξυπηρετούν και τις οικογένειές τους.

Επισημαίνει ακόμα ότι οι φορείς Ερμής και Αμυμώνη, με τους οποίους συνυπάρχει στον ίδιο χώρο, κατοχύρωσαν με νομοθετική ρύθμιση την παραμονή τους.

Ωστόσο ο ΣΑμΣΚΠ και η ΝΙΚΗ δεν είχαν ενημερωθεί γι’ αυτή τη δυνατότητα, με συνέπεια να απειλούνται πλέον με έξωση.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΑμΣΚΠ έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε με τον πιο προφανή τρόπο την Προεδρεύουσα και το ΔΣ της Ελληνικό Α.Ε., οι οποίοι πιστοποιούν την ανυπαρξία του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και του Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό “ΝΙΚΗ”.

»Διερωτόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο, πως είναι δυνατόν να είμαστε ανύπαρκτοι, τη στιγμή που βρισκόμαστε στο χώρο του Ελληνικού, με πράξη παραχώρησης, από το 2007, καθ’ ότι το πλαίσιο δράσης των Φορέων μας εξυπηρετεί τουλάχιστον 2.000 άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση και άτομα που είναι στο φάσμα του Αυτισμού, καθώς και τις οικογένειές τους.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Κοινωνικοί Φορείς (Ερμής και Αμυμώνη) με τους οποίους συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο, έχουν κατοχυρώσει εν αγνοία μας, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, την παραμονή και τη συνέχεια της εγκατάστασής τους στο χώρο του Ελληνικού.

Επιλεκτικότητα και όχι συλλογικότητα

Κατ’ αυτό τον τρόπο διερωτόμαστε γιατί υπάρχει επιλεκτικότητα και όχι συλλογικότητα στην κάλυψη των αναγκών και των τεσσάρων Φορέων που εδρεύουν στο χώρο του Ελληνικού, παρά το ότι βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς ύπαρξης.

»Η αναπάντεχη και αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, υποχρεώνοντάς μας να εγκαταλείψουμε τους χώρους λειτουργίας μας, έχει ως αποτέλεσμα 2.000 μέλη να βρεθούν στο δρόμο με μεγάλες συνέπειες για την αναπηρική τους κατάσταση.

»Θεωρούμε ότι για τις παραλείψεις οι οποίες προέκυψαν φέρουν ευθύνη οι Φορείς στους οποίους υπαγόμαστε και καταγγέλλουμε. Απέναντι σ’ αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα θέλουμε να καταθέσουμε ότι, εάν και εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα δράσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, καλώντας όλα τα μέλη και τις οικογένειές τους, καταρχάς σε διαφύλαξη του χώρου όπου μας έχει παραχωρηθεί και σε συνέχεια σε διαμαρτυρία στα συναρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή των Ελλήνων».