Εξοργισμένη με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

  • Iatropedia
"Βαθύτατα εξοργισμένη" για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα δήλωσε η διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου, επισκετπόμενη την πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά, την Λέσβο και την Ειδομένη.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η κ. Λιου άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική στους χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή από τις χώρες, όπου υπάρχουν πόλεμοι, σαν εγκληματίες».

Η διεθνής πρόεδρος των ΓχΣ βρέθηκε στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας.

Η Καναδή παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την Ειδομένη, ενώ βρέθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά. Λίγο πριν την αναχώρησή της από την Ελλάδα, η Τζοάν Λιου μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα όσα είδε, δήλωσε «βαθύτατα» εξοργισμένη» για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρέχουν ιατρική περίθαλψη και υποστηρικτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Κω και την Λέσβο, έχουν ξεκινήσει την λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα και παρέχουν ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ειδομένη.