Εξώδικο σε πέντε Ταμεία έχει αποστείλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε το 2012 από την συνένωση των κλάδων Υγείας 4 Ταμείων αρχικά και ουσιαστικά όλων των άλλων στην συνέχεια. Καθώς όμως κάθε Ταμείο πρέπει να παρακρατεί μόνο τις εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών υπέρ συντάξεως, παρακρατεί παράνομα και τις εισφορές Υγείας "στραγγαλίζοντας" τον υποχρηματοδοτούμενο από την κεντρική κυβέρνηση ΕΟΠΥΥ...

Το εξώδικο είναι η ύστατη προειδοποίηση: Έγιναν προσπάθειες με Υπουργικές Αποφάσεις, στην συνέχεια με νομοθετική ρύθμιση επί Μάριου Σαλμά, αλλά δεν άλλαξε η κατάσταση: Τα Ταμεία δεν αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές Υγείας. Τις παρακρατούν για να πληρώνουν τις συντάξεις, όπως έκαναν και προ της συστάσεως του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης έχει καταστήσει σαφές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορεών ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ ότι πρέπει να αποδώσουν οφειλόμενες εισφορές ύψους 2,25 δισ, ευρώ αλλά οι διοικήσεις των Ταμείων αυτών συνεχίζουν την ίδια πρακτική κι ενώ έπρεπε να αποδίδουν μηνιαίως στον ΕΟΠΥΥ 347,5 εκατ. ευρώ, στέλνουν όχι παραπάνω από 194 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα μισά!

Αυτό είναι φυσικό να δυσκολεύει τις υπηρεσίες του Οργανισμού να πληρώσει τους παρόχους τους και η αλυσίδα του παραλογισμού δημιουργείται και συντηρείται!