Εξώδικο κατά Λοβέρδου από φαρμακαποθηκάριους!

  • Iatropedia
Οικονομική καταστροφή των μελών του από τη ζημιογόνα διάθεση των αποθεμάτων φαρμάκων, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, που κατέθεσε εξώδικο κατά του Υπουργού Υγείας και μιλά για ομαδικές αγωγές.

Εξώδικο κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) για την ακατανόητη και καταστροφική, όπως επισημαίνεται, απόφαση να παρεκκλίνει των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα και να μη δώσει την αναγκαία και λογική προθεσμία για τη διάθεση των αποθεμάτων φαρμάκων, που έχουν αγοραστεί με τις παλαιές τιμές.

Η απόφαση Λοβέρδου προβλέπει προθεσμία επτά ημερολογιακών ημερών, έως τις 17 Απριλίου, μόλις τριών εργάσιμων ημερών για τη διάθεση των αποθεμάτων, με τις παλαιές τιμές. «Ο χρόνος αυτός μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί από εμάς, αφού δεν επαρκεί ούτε για τη διάθεση του 3% των αποθεμάτων μας», αναφέρει το εξώδικο των Φαρμακαποθηκάριων.

Συνέπεια θα είναι τα φάρμακα αυτά -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου- να διατεθούν στην αγορά με τις νέες τιμές, που είναι χαμηλότερες της κτήσης, οδηγώντας στα όρια της απόγνωσης και της επιβίωσης τις επιχειρήσεις του κλάδου, που απασχολούν περίπου 3000 άνθρωποι.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελληνικά φαρμακεία παρουσιάζουν ελλείψεις φαρμάκων που αποδίδονται στις λεγόμενες “παράλληλες εξαγωγές”. Στις εξαγωγές δηλαδή που κάνουν οι φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το κέρδος τους είναι υψηλότερο αφού η Ελλάδα διαθέτει σχετικά χαμηλές τιμές φαρμάκων.

Παρά τα πρόστιμα και τις προειδοποιήσεις που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς σε φαρμακαποθήκες πολλές εκ αυτών συνεχίζουν τις εξαγωγές αφήνοντας ακάλυπτους τους Έλληνες ασθενείς. Πρόκειται για φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα αρκετές φαρμακαποθήκες “στόκαραν” σκοπίμως τα φάρμακα έως ότου δουν που θα “κάτσουν” οι τιμές των φαρμάκων με το νέο δελτίο τιμών.

Πάντως οι Φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον κ. Λοβέρδο να επιμηκύνει την προθεσμία στις 45 ημέρες, από τις 9 Απριλίου ημερομηνία εφαρμογής του νέου τιμολογίου, ή να προβλέψει σύστημα διπλής τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά ο ΠΣΦ θα καλέσει τα μέλη του να απογράψουν τα αδιάθετα φάρμακα, με τις παλαιές τιμές, που έχουν στις φαρμακαποθήκες τους, να υπολογίσουν τη ζημιά και να διεκδικήσουν από τον Υπουργό τα διαφυγόντα κέρδη, καταθέτοντας ομαδικές αγωγές.