«Έξυπνοι» επίδεσμοι και γάντια ανίχνευσης βακτηρίων με τεχνολογία… μελανιών inkjet!

  • Iatropedia
Ειδικό πολυλειτουργικό εκτυπώσιμο μετάξι υπόσχεται να καλύψει ανάγκες στους τομείς της θεραπείας, της αναγεννητικής ιατρικής και των βιοαισθητήρων χρησιμοποιώντας κοινή τεχνολογία εκτυπώσεων.

Φανταστείτε hi-tech εκτυπώσεις inkjet αλλά με… μετάξι αντί για μελάνι. Όχι όμως οποιοδήποτε μετάξι αλλά ένα καινοτόμο εκτυπώσιμο υλικό που θα περιλαμβάνει ένζυμα, αντιβιοτικά, αντισώματα, νανοσωματίδια και αυξητικούς παράγοντες ανάπτυξης, μετατρέποντας τις εκτυπώσεις inkjet σε ένα νέο εργαλείο με απίστευτες ιατρικές εφαρμογές. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Advanced Materials, μηχανικοί Βιοϊατρικής του Tufts University βρήκαν τρόπο να υπερβούν τα προβλήματα της εκτύπωσης ευαίσθητων στην θερμότητα βιομορίων: με την φιβροΐνη.

Αυτή η εξευγενισμένη πρωτεΐνη μεταξιού προσφέρει εγγενή αντοχή και προστατευτικές ιδιότητες και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές είναι κατάλληλη για μια σειρά βιοϊατρικών και οπτικοηλεκτρικών εφαρμογών. Το φυσικό αυτό πολυμερές αποτελεί ιδανική βάση για ενώσεις όπως ένζυμα, αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες ενώ μπορεί να λάβει διάφορες μορφές εάν αναπτυχθεί σε μια εκτυπώσιμη φόρμα, εξηγεί ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης Fiorenzo Omenetto, κοσμήτορας στο ερευνητικό τμήμα του Tufts School of Engineering.

Το πολυλειτουργικό εκτυπώσιμο προϊόν θα δύνανται να περιέχει π.χ. πολυδιακετυλένια (PDA) για εκτύπωση σε χειρουργικά γάντια ανίχνευσης βακτηρίων στα οποία η λέξη «Μολυσμένο» θα αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο μόλις έλθει σε επαφή με βακτήρια E. Coli ή άλλους παθογόνους παράγοντες, εκτυπώσιμα νανοσωματίδια χρυσού για πιθανές εφαρμογές στην φωτονική και την βιολογία, πρωτεΐνες (ΒΜΡ-2) που διεγείρουν την ανάπτυξη οστών, αντιβιοτικό όπως η αμπικιλλίνη νατρίου για εκτύπωση σε μια βακτηριακή καλλιέργεια στο πλαίσιο δοκιμής της αποτελεσματικότητας της τοπογραφικής κατανομής του φαρμάκου κ.ά. Ειδικά η δυνατότητα εκτύπωσης αντιβιοτικών θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για «έξυπνους» επιδέσμους που σε περιπτώσεις πολύπλοκων τραυμάτων θα κατανέμουν τα έκδοχα εκεί ακριβώς που πρέπει.

Αλέξανδρος Θεολόγου