Έξι ιατρικοί λόγοι για να τρώτε μήλα!

  • Iatropedia
Ένα μήλο την ήμερα το γιατρό τον κάνει πέρα .. λέει η παροιμία η οποία επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τους επιστήμονες. Τα οφέλη από την καταναλώση του για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αμέτρητα. Γιατί να τρώω μήλο; Πως βοηθάει τον οργανισμό; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στη σφριγηλότητα και στη λάμψη του δέρματος, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.

Χάστε βάρος. Τα μήλα είναι ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σας μειώσουν την όρεξη και δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιώσεων. Αν νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι βοηθήστε τον οργανισμό σας να τονωθεί με την κατανάλωση μήλων.

Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η πηκτίνη που περιέχεται στη φλούδα του βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τα μήλα είναι ιδανική λύση.

Μειώστε τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).

Μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη. Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα. Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν τη γλυκόζη που απορροφάται από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Διατηρήστε την καρδιά σας υγιή. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες εμποδίζει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες σας. Οι πλάκες αυτές στο εσωτερικό των αρτηριών μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και οδηγούν σε έμφραγμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποτοξινωθείτε με φρούτα!