Εξετάσεις εντός ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό αλλά δωρεάν! Τι προβλέπει εγκύκλιος

  • Iatropedia
Το κόλπο ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Οι ασθενείς… «πελάτες» των δημοσίων νοσοκομείων που είχαν ανάγκη από μια ειδική εξέταση, στέλνονταν χωρίς δεύτερη …κουβέντα σε κοντινά ιδιωτικά κέντρα με το επιχείρημα πως δεν υπήρχε υποδομή στο ΕΣΥ. Αποτέλεσμα ήταν επί σειρά ετών να πλουτίζουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που βρίσκονταν δίπλα σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, προφανώς όχι τυχαία. Πλέον όμως με ειδική απόφαση που ελήφθη, τα πράγματα αλλάζουν. Δείτε τι προβλέπει εγκύκλιος

Εκατομμύρια ευρώ έφευγαν κάθε χρόνο από το δημόσιο τομέα και κατευθύνονταν με άνεση στον ιδιωτικό, με το επιχείρημα ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπήρχε η υποδομή να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χρεώνονταν και ο ασθενής για να υλοποιήσει μια εξέταση επειδή ακριβώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει στο ΕΣΥ.

Πλέον με απόφαση του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει πρώτα να αναζητάτε κοντινό δημόσιο νοσοκομείο πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση. Σε περίπτωση που δε βρεθεί κενό στο ΕΣΥ και επιλεγεί ιδιωτικό, οι ασθενείς δε θα πρέπει να πληρώσουν απολύτως τίποτε από την τσέπη τους καθώς προβλέπεται χρέωση του Ταμείου τους.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εγκύκλιος: «Τα Νοσοκοµεία τα οποία αναγκάζονται να στείλουν τους ασθενείς τους εκτός Νοσοκοµείου για την εκτέλεση πράξεων/εξετάσεων λόγω έλλειψης υποδοµής, θα πρέπει πρώτα να αναζητούν άλλο ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο που να εκτελείτις συγκεκριµένες πράξεις/εξετάσεις και να παραπέµπουν εκεί τον ασθενή.

Στην περίπτωση που δεν βρεθεί ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο εντός της οικείας Υ.ΠΕ. που να εκτελεί τις πράξεις/εξετάσεις, τότε να ζητείται από τον ασθενή να επιλέξει ΙδιωτικόΚέντρο που να τις εκτελεί. Ο ασθενής δεν θα πρέπει να χρεώνεται επιπλέον για την εκτέλεση των πράξεων/εξετάσεων, καθώς το Νοσοκοµείο θα χρεώσει το ανάλογοΚ.Ε.Ν. (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) που είναι απαιτητό από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και θα αποδώσει την αντίστοιχη της πράξης/εξέτασης δαπάνη στο ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο ή Ιδιωτικό κέντρο στο οποίο πραγµατοποιήθηκε».