Εξάνθημα της πεταλούδας: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε!

  • Iatropedia
Έχετε διαπιστώσει πως το πρόσωπό σας γύρω από την περιοχή της μύτης και των ματιών είναι κόκκινο; Το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στην περιοχή αυτή ονομάζεται «εξάνθημα της πεταλούδας» και αν το έχετε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Εξάνθημα είναι κάθε αλλαγή στο χρώμα, στην υφή ή στην επιφάνεια του δέρματος. Ένα κόκκινο, επίπεδο εξάνθημα που εκτείνεται πάνω από τη μύτη, κάτω από τα μάτια και στα ζυγωματικά συχνά αναφέρεται ως εξάνθημα της πεταλούδας, λόγω του σχήματός του.

Πολλοί ασθενείς (περίπου 50%) με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο αναπτύσσουν αυτό το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα χρόνιο, υποτροπιάζον, αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει πολλά όργανα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία.

Όπως και με τις υπόλοιπες αυτοάνοσες παθήσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Έτσι και το εξάνθημα της πεταλούδας δημιουργείται λόγω της φλεγμονής των ιστών του δέρματος.

Το εξάνθημα της πεταλούδας που παρατηρείται στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι συνήθως ανώδυνο και δε συνοδεύεται από φαγούρα. Το χρώμα του μπορεί να είναι από ελαφρύ ροζ έως έντονο κόκκινο και χαρακτηριστικά επιδεινώνεται μετά από την έκθεση στο φως του ήλιου, μια κατάσταση που ονομάζεται φωτοευαισθησία.

Στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο το εξάνθημα, όπως και όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα της νόσου, εμφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ακολουθεί μία ασυμπτωματική χρονική περίοδος μέχρι να επανεμφανιστούν.

Ένα εξάνθημα στην περιοχή αυτή του προσώπου που μοιάζει με πεταλούδα μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες νόσους, όπως η ροδόχρους ακμή, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η δερματομυοσίτιδα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''