Ευρωπαίοι μαθητές βράβευσαν την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ευρωπαϊκό βραβείο «Malala», για το συνολικό έργο και την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απένειμαν, μετά από ψηφοφορία, στην Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, 180 ευρωπαίοι μαθητές από 8 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο 21-23 Μαρτίου του 2018, οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν για την απονομή του βραβείου «Malala» ανάμεσα σε 5 προσωπικότητες με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο από ολόκληρο τον κόσμο.

Υποψήφιοι ήταν ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama,  o αείμνηστος μαχητικός Ιταλός δημοσιογράφος Alessandro Leogrande, o Ιταλός ιερέας Don Luigi Ciotti που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στην βία, ο ακτιβιστής συγγραφέας από την Αιθιοπία Befeqadu Hailu και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Οι 180 μαθητές που συμμετείχαν, ψήφισαν και επέλεξαν κατά πλειοψηφία την απονομή της σημαντικής αυτής διάκρισης στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο είναι ένας νεοσύστατος θεσμός που αποτελείται από μαθητές λυκείου χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ακουστούν οι φωνές της νέας γενιάς στα ευρωπαϊκά φόρα.  Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο συνεδριάζει στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μία φορά τον χρόνο, πραγματοποιώντας μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις.

Την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο για το 2018 εκπροσώπησαν μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου», από την Ναύπακτο, οι οποίοι παρέδωσαν το βραβείο στην κυρία Βαρδινογιάννη, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του έκτου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

«Μία χώρα γίνεται σπουδαία, όσο σπουδαίοι είναι οι άνθρωποί της. Μέσω της διάκρισης αυτής αναγνωρίζεται το σπουδαίο έργο που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και αναγνωρίζεται συγχρόνως και η Ελλάδα ως μία χώρα που πρωτοστατεί στα ανθρωπιστικά ζητήματα», ανέφερε στην ομιλία του ο κύριος Γεώργιος Κοτρώνης, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος  των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου».

Με εμφανή συγκίνηση, αλλά και έκπληξη, η κυρία Βαρδινογιάννη παρέλαβε το βραβείο από τους μαθητές, τονίζοντας ότι το βραβείο αυτό δεν της ανήκει, αλλά ανήκει στην Ελλάδα και τους πολίτες της που αποδεικνύουν καθημερινά το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Θέλοντας να ευχαριστήσει τους μαθητές για την μεγάλη τιμή, η κυρία Βαρδινογιάννη τους προσέφερε το βιβλίο της με τίτλο «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» και τους συμβούλευσε να μην το βάζουν ποτέ κάτω, να προχωρούν χωρίς ποτέ να κάνουν πίσω, ενώ τους ευχήθηκε να πραγματοποιούν πάντοτε τα όνειρά τους.

Σε ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου της κυρίας Βαρδινογιάννη, οι εκπρόσωποι των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» ανακοίνωσαν ότι θα θεσπίσουν μία υποτροφία στο όνομα τής, η οποία  θα συμβολίζει την αριστεία και την πρόοδο.  Από την πλευρά της, η κυρία Βαρδινογιάννη διαβεβαίωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που εκπροσώπησαν το σχολείο, Ευαγγελία Αλεξοπούλου και Θεόδωρο Τομαρά,   ότι θα βρίσκεται δίπλα τους και θα στηρίζει τις προσπάθειές τους.