Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ίαση από την ηπατίτιδα C

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα, ξεκινά το Committed to Cure, μία νέα πρωτοβουλία σε ολόκληρη την Ευρώπη, που επισημαίνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον κατά το οποίο δεν θα υπάρχει πια η ηπατίτιδα C. Το Committed to Cure έχει σκοπό να επισημάνει τη σπουδαιότητα της ίασης της ηπατίτιδας C και να τιμήσει τα άτομα και τις οικογένειες που ζουν με την ηπατίτιδα C, τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που τους φροντίζουν και την επιστήμη που έχει κατορθώσει να πετύχει την ίαση.

Το Committed to Cure, που έχει ξεκινήσει από μία συμμαχία ειδικών, ελπίζει να κάνει ευρύτερα κατανοητή στο κοινό την ίαση της ηπατίτιδας C, κοινοποιώντας πραγματικές ιστορίες ατόμων που ζουν με τη νόσο, αλλά και προσκαλώντας ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία με την κίνηση «Commitment to Cure».

Ξεκινά στη Βαρκελώνη, στο Διεθνές Συνέδριο για το Ήπαρ (Τhe International Liver CongressTM 2016), η μεγαλύτερη συνάντηση επαγγελματιών υγείας για το ήπαρ και η πρωτοβουλία αυτή θα στηρίξει περισσότερα από 19 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη[i] με ηπατίτιδα C, πολλά από τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη. Η σπουδαιότητα της διαθέσιμης ίασης δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως κατανοητή και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη ότι τα νέα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από το 90% των ατόμων με ηπατίτιδα C.[ii].

«Η ηπατίτιδα C είναι μία νόσος την οποία χαρακτηρίζει ένα στίγμα. Με τη δημιουργία μίας κοινότητας που θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και θα προάγει τη συμπαράσταση για όσους ζουν με τη νόσο, τονίζουμε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ίασης», σημειώνει ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».  «Σας καλούμε να στηρίξετε αυτούς που έχουν επηρεαστεί στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στην κίνηση αυτή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς ηπατίτιδα C».

Επισκεπτόμενοι την τοποθεσία www.committedtocure.org, μπορείτε να δηλώσετε τη στήριξή σας στην πρωτοβουλία του Cure Wall κοινοποιώντας ένα γράμμα ‘C’ για τη λέξη Cure = ίαση. Αυτό θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία μίας πινακίδας στον δρόμο, ένα πρωτότυπο έργο τέχνης ή ακόμη και μία selfie με το γράμμα ‘C’. Το Committed to Cure παρέχει, επίσης, στα άτομα που επηρεάζονται προσωπικά από την ηπατίτιδα C μία ειδική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κοινοποιούν τις ιστορίες τους. Επισκεφθείτε την ενότητα Cure Stories στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας για να μάθετε τι αντίκτυπο έχει η ίαση στα άτομα που επηρεάστηκαν από τη νόσο.

 

Το Committed to Cure έχει ξεκινήσει από μία αποκλειστική συμμαχία ειδικών, μία ομάδα επαγγελματιών υγείας και συνηγόρων ασθενών από ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί με μία γραμματεία έργων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην τοποθεσία www.committedtocure.org.

Την πρωτοβουλία Committed to Cure στηρίζει η Gilead Sciences Europe Ltd που την χρηματοδοτεί. Η Gilead Sciences Europe Ltd δεν εμπλέκεται στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας. Πρόσθετη στήριξη από πιθανούς χορηγούς χρηματοδότησης και σχόλια από την κοινότητα είναι ευπρόσδεκτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στη διεύθυνση info@committedtocure.org.

Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C που μολύνει το ίδιο το ήπαρ. Όταν τα άτομα μολύνονται με τον ιό της ηπατίτιδας C, η λοίμωξή τους μπορεί να είναι οξεία ή να γίνει χρόνια. Η ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται οξεία όταν ένα άτομο προβάλλεται για λιγότερο από έξι μήνες, ενώ γίνεται χρόνια όταν ο ιός παραμένει στον οργανισμό για περισσότερο από έξι μήνες. Έως το 85% όλων των λοιμώξεων του ιού ηπατίτιδας C γίνονται χρόνιες.

Αν δεν θεραπευτεί η χρόνια ηπατίτιδα C, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ και να σχηματιστεί ουλώδης ιστός, ο οποίος μπορεί να διευρυνθεί με τα χρόνια και να προκαλέσει έως και κίρρωση του ήπατος και ηπατικό καρκίνο. Αυτή είναι, συνήθως, μία αργά εξελισσόμενη πάθηση, κατά την οποία ο υγιής ηπατικός ιστός αντικαθίσταται σταδιακά από τον ουλώδη ιστό. Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να υποβαθμίσει την ηπατική λειτουργία. Τα άτομα με κίρρωση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν