Εμβόλια Covid: Πώς θα φυλάσσονται και θα μεταφέρονται στα Εμβολιαστικά Κέντρα

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολίων
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο μέρος του σχεδίου “Ιπποκράτης”, όπως ονομάζεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων στην Ελλάδα, από το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer στο Πουρς του Βελγίου. Δείτε ποια είναι η διαδικασία στη συνέχεια..

Το κολοσσιαίο σχέδιο των Εθνικών Εμβολιασμών κατά της νόσου Covid «Ελευθερία» μόλις ξεκίνησε, με την άφιξη των πρώτων δόσεων των εμβολίων των εταιρειών Pfizer / BioNTech, που πέρασαν τα σύνορα της χώρας στον Προμαχώνα χθες το απόγευμα.

Η εφοδιαστική αλυσίδα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου οι πρώτες 9.700 δόσεις του εμβολίου θα διανεμηθούν στις 5 αποθήκες φύλαξης ανά την Ελλάδα, με τα 14 ειδικά ψυγεία που συντηρούν τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου. Η ακριβής τοποθεσία των αποθηκών φαρμακευτικών συνεταιρισμών δεν έχει γίνει γνωστή για λόγους ασφαλείας.

Τα μέτρα στην επιχείρηση διανομής θα συνεχίσουν να είναι δρακόντεια, ενώ τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τις δόσεις εμβολίων στα σημεία εμβολιασμών, δεν φέρουν καν διακριτικά της εταιρείας. Η διανομή θα γίνει αρχικά στα νοσοκομεία αναφοράς για τους εμβολιασμούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και αργότερα στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, για τον εμβολιασμό των υπόλοιπων ομάδων κατά προτεραιότητα.

Στην τεράστια αυτή επιχείρηση εμπλέκεται η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις, κάτω από τις εντολές της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της επιχειρησιακής ομάδας του Νίκου Χαρδαλιά. Ελικόπτερα και drones θα συνεπικουρούν στην επιχείρηση της 24ωρης φύλαξής των εμβολίων, από τυχόν κακόβουλες πράξεις.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η Ελλάδα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να παραλάβει συνολικά έως 100 χιλιάδες δόσεις. Για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις αρχές καλοκαιριού, ωστόσο, απαιτούνται 25 εκατομμύρια δόσεις, από όλες συνολικά τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια.

Το πρωί της Κυριακής 27/12 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σωτηρία, Θριάσιο και Αγία Βαρβάρα, ενώ αμέσως μετά θα επεκταθούν και στα Νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. επί 24ώρου βάσεως από επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής,

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Ελευθερία» για την παραλαβή, φύλαξη και διανομή των εμβολίων

Η χώρα μας θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς εμβολίων (φαρμαμευτικές εταιρείες), με πρώτη παραλαβή από την Pfizer / BioNTech.

Η παρακολούθηση και ο συντονισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας -η οποία θα ξεκινά από τα εργοστάσια που παράγουν τα εμβόλια ανά τον κόσμο και θα καταλήγει στο μπράτσο του πολίτη- θα συντονίζεται εξ΄ ολοκλήρου από το Κέντρο Συντονισμού του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται και η κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η οποία περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για την διαχείριση της επιχείρησης.

Από τη στιγμή που τα εμβόλια περνούν τα σύνορα της χώρας, οι διανομείς των παραγωγών εταιρειών με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταφέρουν τα εμβόλια στα πέντε Κέντρα Αποθήκευσης με τα 14 ειδικά ψυγεία συντήρησης των εμβολίων, που βρίσκονται ανά την Ελλάδα.

Τα Κέντρα διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο έχει λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και αναλυτικές οδηγίες για τους ελέγχους και τις προδιαγραφές συντήρησης των εμβολίων (χρόνοι – θερμοκρασίες) και σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές του εμβολίου.

Την παραλαβή των εμβολίων θα εποπτεύουν τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ την ασφάλειά και 24ωρη φύλαξή τους έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πώς θα αποθηκεύονται τα εμβόλια στα ψυγεία των Κέντρων Αποθήκευσης

Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους και τον απαιτούμενο χρόνο για την κάλυψη της απόστασης, καθώς κάποια εμβόλια, όπως αυτά της Pfizer/ BioNTech και της Moderna απαιτούν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μεταφοράς. Στις πέντε υπάρχουσες πιστοποιημένες αποθήκες φύλαξης των εμβολίων ενδέχεται να προστεθούν κι άλλες, ανάλογα με τον όγκο των εμβολίων που θα παραλαμβάνει κάθε φορά η χώρα μας.

Τα Κέντρα Αποθήκευσης έχουν εξοπλιστεί με επαρκή αριθμό καταψυκτών, που πληρούν τις προδιαγραφές, ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C).

Οι καταψύκτες διαθέτουν εγκατεστημένο καταγραφικό σύστημα θερμοκρασιών με σκοπό τη διαρκή παρακολούθηση των επιπέδων κατάψυξης και την αυτόματη ενημέρωση (pre-alarm) σε περίπτωση απόκλισης θερμοκρασιών.

Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν απογραφή των ποσοτήτων και του αποθέματος εμβολίων. Την απογραφή θα παρακολουθούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατόπιν της διενέργειας της καθημερινής απογραφής, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα ενημερώνουν την κεντρική πλατφόρμα της Πολιτικής Προστασίας.

ψυγεία

Πώς θα διανέμονται τα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα

Η διανομή στα σημεία και Κέντρα Εμβολιασμών θα στηρίζεται στο σχέδιο προτεραιοποίησης που έχει καταρτίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τόσο σε ότι αφορά τις ποσότητες των εμβολίων, όσο και τον χρονικό προσδιορισμό των εμβολιασμών.

Το Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας θα λαμβάνει ενημέρωση μέσω της εφαρμογής ραντεβού για τους επικείμενους εμβολιασμούς, αλλά για τις ανάγκες των Κέντρων Εμβολιασμού σε απόθεμα δόσεων. Στη συνέχεια θα εκτελεί την παράδοση των απαιτούμενων δόσεων με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου που θα προβλέπει τη ζήτηση των εμβολιαστικών Κέντρων με βάση τα ραντεβού των πολιτών.

Έτσι θα διασφαλιστεί η αδιάκοπη ροή της εμβολιαστικής διαδικασίας. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα έχουν τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τις εταιρείες διανομής.

Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια, που έχουν κατασκευαστεί για να διαθέτουν συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά. Ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών για την τήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας, και τα οποία θα τοποθετούνται εντός του κάθε κιβωτίου.

Τα ισοθερμικά κιβώτια έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί σε πολλαπλά μεγέθη και χωρητικότητες, με κριτήριο την πληθυσμιακή κατανομή ανά περιοχή, τον αριθμό και το μέγεθος των Κέντρων Εμβολιασμού, κλπ.

Τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραδίδονται στην εταιρεία διανομών, οι οποίες έχουν επιλεγεί με κριτήριο την τήρηση των προδιαγραφών της ψυχρής αλυσίδας και τους κανόνες μεταφοράς φαρμάκων.

εμβόλια

Πως θα αποθηκεύονται τα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα

Εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των Κέντρων Εμβολιασμού θα παραλαμβάνουν τα κιβώτια εμβολίων και θα προχωρούν στην ηλεκτρονική καταγραφή της παραλαβής τους, στην κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων κατά του COVID19, είναι τα εξής:

  • Ένα φιαλίδιο εμβολίου κατά του COVID-19 αντιστοιχεί τουλάχιστον σε πέντε (5) δόσεις, που θα πρέπει να χορηγηθούν εντός περιορισμένου χρόνου.
  • Τα εμβόλια κάθε εταιρείας παραγωγής εμβολίων, απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φύλαξης.
  • Η διαδικασία του εμβολιασμού θα πρέπει να επιβλέπεται από ιατρό, ενώ σύμφωνα και με τους κανόνες αδειοδότησης και κυκλοφορίας του εμβολίου, θα διενεργείται συνταγογράφησή του στο εμβολιαστικό κέντρο.

Τα Κέντρα Εμβολιασμού θα αποθηκεύουν τα κιβώτια σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας παραγωγής των εμβολίων. Στη συνέχεια θα προμηθεύουν με εμβόλια τις υπόλοιπες μονάδες ή μέσα εμβολιασμού (όπως Εμβολιασμοί Οίκων Ευγηρίας και λοιπών κλειστών δομών, Κινητές Μονάδες, Βοήθεια στο Σπίτι, κλπ.).