Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα της στη χώρα μας στο «Ανδρέας Συγγρός» – Αναμένονται τελικά αποτελέσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πρόκειται για άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία, χώρα που αποτελεί την τρίτη χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη εξάπλωση της νόσου. Αναμένονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τελικά αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Οργανισμού, «σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία».

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και
αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν