Ευλογιά των πιθήκων: Στην Ισπανία ο πρώτος θάνατος από τη νόσο στην Ευρώπη

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Κατέληξε άνδρας στην Ισπανία από επιπλοκές που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων. Πόσοι άλλοι ασθενείς έχουν καταλήξει το 2022 παγκοσμίως από τη νόσο και σε ποιες περιοχές.

Τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη από επιπλοκές που προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η Ισπανία. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο εκτός Αφρικής στην εφετινή έξαρση της νόσου.

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει πως πέθανε ένας άνδρας 41 ετών από την ευλογιά των πιθήκων. Ο νεαρός άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις αρχές του χρόνου έως τις 22 Ιουλίου 2022 είχαν καταγραφεί 16.016 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου. Τα κρούσματα αυτά αναφέρθηκαν σε 75 χώρες/περιοχές του κόσμου. Πέντε από τους ασθενείς (όλοι στην αφρικανική ήπειρο) είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να κηρύξει για μία νόσο.

Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ασθενή που απεβίωσε. Η τελευταία έκθεση των υγειονομικών Αρχών της χώρας για την ευλογιά των πιθήκων έκανε λόγο για 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους ασθενείς  αυτούς οι 120 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.

Με πληροφορίες από newsit.gr , who.int

 

Φωτογραφία: iStock