Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν – Που προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Σε προκαταρκτική συζήτηση που έγινε σήμερα Τρίτη (24/5) κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως δεν υφίσταται λόγος οριζόντιου εμβολιασμού του πληθυσμού για την προστασία από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων. Η χώρα μας θα αναμένει τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, όπως κατέληξαν τα μέλη της.

Στη χορήγηση του εμβολίου κατά της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ειδικές περιπτώσεις που χρειάζονται προστασία, μετά από έκθεση στη νόσο και επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τα εξής:

  • το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε υγειονομικούς που προσφέρουν περίθαλψη σε επιβεβαιωμένο ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού,
  • σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν θα λάβει μονομερείς αποφάσεις, ενώ σε επίπεδο ΕΕ θα αποφασιστεί με ποιο εμβόλιο η Κομισιόν θα προχωρήσει στην κεντρική προμήθεια εμβολίων για τα κράτη – μέλη της. Δηλαδή, εάν θα υπάρξει προμήθεια με το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς, το νέο αμερικανικό εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ή το εμβόλιο της Δανίας.

Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίστηκε σε συνέντευξή της στο iatropedia.gr για την οριζόντια χορήγηση στον πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτρπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Για όνομα του Θεού. Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεοδωρίδου στο iatropedia.gr για ευλογιά των πιθήκων: “Ούτε κατά διάνοια, να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο της Eυλογιάς