Ευλογιά των πιθήκων: Οριστικά αρνητικός για τη νόσο ο 29χρονος τουρίστας στο «Αττικόν»

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Αρνητικό αποδείχθηκε και στον δεύτερο επαναληπτικό έλεγχο για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, το δείγμα που ελήφθη από 29χρονο βρετανό, ο οποίος εμφάνιζε εξάνθημα και άλλα ύποπτα συμπτώματα. Τελικά ο νεαρός τουρίστας πάσχει από μια απλή ανεμοβλογιά.

Προσωρινή λήξη συναγερμού κήρυξαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς εξακολουθεί να μην έχει εντοπιστεί προς το παρόν στη χώρα μας, κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Το δείγμα που ελήφθη από τον 29χρονο νεαρό που παραθέριζε με τη σύντροφό του στην Κεφαλονιά, αποδείχθηκε αρνητικό στη νόσο. Ωστόσο ο ίδιος, διακομίστηκε χθες τα ξημερώματα ως «ύποπτο κρούσμα» με C130 στην Αθήνα και στο Νοσοκομείο «Αττικόν» κάτω από μέτρα υψίστης ασφαλείας, εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησης των υγειονομικών αρχών.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος «από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Γιατί υπήρξε σύγχυση στα συμπτώματα

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ παραθέτει όλες τις πληροφορίες και τα επίσημα αποτελέσματα της εξέτασης του ύποπτου δείγματος για τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων και εξηγεί γιατί υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στη νόσο αυτή και την ανεμοβλογιά, από την οποία πάσχει τελικά ο 29χρονος.

«Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ», τονίζουν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Εξηγώντας περαιτέρω τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των δύο μεταδοτικών νόσων, ο ΕΟΔΥ τονίζει στην αναακοίνωσή του:

«Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων».

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, αναφέρει ο Οργανισμός, ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά.

«Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά», καταλήγει η ανακοίνωση.