Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό περιστατικό στην Ελλάδα – Εξετάζεται τουλάχιστον ένα ακόμα

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Θετικό στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ήταν το επαναληπτικό τεστ στον 59χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

Εξετάζονται και άλλα δείγματα

Τουλάχιστον ένα δείγμα ακόμα από άτομο που φέρει χαρακτηριστικά εξανθήματα, τα οποία θυμίζουν ευλογιά των πιθήκων, εξετάζεται από το εργαστήριο του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, το περιστατικό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποδειχθεί θετικό στον ιό, καθώς δεν πληροί όλα τα χαρακτηριστικά του ορισμού του «ύποπτου κρούσματος», τα οποία έχει καθορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, από τον ΕΟΔΥ, έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής.