Ευλογιά των πιθήκων – ΕΟΔΥ: Τρία τα κρούσματα – Ερευνάται και τέταρτο ύποπτο περιστατικό

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Παρά το γεγονός ότι το πρωί διαψεύστηκε η ύπαρξη τρίτου κρούσματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, η νεότερη τακτική εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, προσθέτει ένα ακόμη επιβεβαιωμένο περιστατικό στα δύο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και ένα ακόμη ύποπτο το οποίο διερευνάται για την πιθανότητα νόσου.

«Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν», ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 23/06/22, τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου», σημειώνει ο ΕΟΔΥ.