Ευλογιά των πιθήκων: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ασία από τη νόσο

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Ο θάνατος καταγράφηκε στην Ινδία. Είναι ο τέταρτος εκτός Αφρικής κατά την εφετινή έξαρση της νόσου. Προηγήθηκαν ένας θάνατος στη Βραζιλία και δύο στην Ισπανία.

Ένας 22χρονος Ινδός έγινε ο πρώτος ασθενής στην Ασία ο οποίος έχασε τη ζωή του από την ευλογιά των πιθήκων. Ο νεαρός άνδρας είναι ο τέταρτος εκτός Αφρικής που χάνει τη ζωή του κατά την εφετινή έξαρση της νόσου.

Την περασμένη εβδομάδα, πρώτα η Βραζιλία και ακολούθως η Ισπανία ανακοίνωσαν τα πρώτα τους θύματα. Στην ευρωπαϊκή χώρα οι νεκροί ήταν δύο. Εντός Αφρικής, εξ άλλου, όπου φυσιολογικά ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε ασθενείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε νωρίτερα τον Ιούλιο έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων.

Ο 22χρονος Ινδός πέθανε το Σάββατο στο κρατίδιο Κεράλα, στα νότια της χώρας. Όπως είπε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης της Κεράλα, σε απομόνωση έχουν τεθεί 21 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

«Ο νεαρός έφθασε στην Κεράλα στις 21 Ιουλίου και επισκέφθηκε νοσοκομείο στις 26 Ιουλίου, όταν εμφάνισε κόπωση και πυρετό», είπε ο υπουργός. Έως στιγμής, καμία από τις επαφές του δεν έχει εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η υπουργός Υγείας της Κεράλα, Βίνα Τζορτζ, είχε ενημερώσει χθες τους δημοσιογράφους ότι ο νεαρός είχε ιστορικό ταξιδιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με την οικογένειά του διαγνώσθηκε στα ΗΑΕ προτού επιστρέψει στην Ινδία.

Σε 78 χώρες

Στα τέλη Ιουλίου ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί σε 78 χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 18.000.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων απαντάται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική. Η νόσος μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, δερματικές βλάβες ή μολυσμένα αντικείμενα. Γίνεται επίσης μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ