Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμα τρία κρούσματα στην Ελλάδα. Έφτασαν στα 72 συνολικά

  • Ρούλα Τσουλέα
ευλογιά των πιθήκων
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη χώρα μας. Πόσα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Ευρώπη και σε πόσες χώρες.

Νέα αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η ευλογιά των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καταγράφηκαν ακόμα τρία κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 72.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν το διάστημα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας 19 έως 61 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 36 έτη. Οι 20 από αυτούς (ποσοστό 28%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, τονίζει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων. Βασίζονται επίσης στην καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από τον υπαίτιο ιό.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει πλέον πάνω από 24.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν καταγραφεί 24.256 κρούσματα, σε 44 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Από τον Μάιο του 2022 έως και σήμερα, όμως, καταγράφεται σωρεία κρουσμάτων σε μη ενδημικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου.

Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθεται ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της λοίμωξης στη χώρα μας, ανά εβδομάδα έναρξης των συμπτωμάτων, έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

ευλογιά των πιθήκων

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν