Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους νοσοκομειακούς γιατρούς- Μάχη χαρακωμάτων με την κυβέρνηση στη Βουλή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
γιατρός
Αύριο το μεσημέρι δίνουν δυναμικό παρόν στην Αριστοτέλους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οργανώνουν ενημέρωση Τύπου και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αλλάζει τα πάντα στο ωράριο εργασίας τους στα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ. Εν τω μεταξύ χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ακόμα και οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν προλαβαίνουν να μελετήσουν το νομοσχέδιο έτσι βιαστικά που το κατέθεσαν και το προωθούν από το υπουργείο Υγείας...

Χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το κλίμα ήταν τεταμένο. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται αυτό το έκτρωμα να εφαρμοστεί θα μας βρείτε απέναντι. 12 ώρες δουλειά, 12 ώρες ανάπαυση. Αυτό το έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Κάνετε ότι δεν τόλμησε ουδείς να κάνει μέχρι τώρα και το κάνετε σαν τον κλέφτη. Νύχτα. Κι ο λόγος που το κάνετε αυτό είναι ότι δεν θέλετε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους  μας γιατρούς αύριο ώστε να μην λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Αυτό δεν θα περάσει. Θα μας βρείτε απέναντι. Είστε προκλητικοί και θρασείς, έχετε απύθμενο θράσος».

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αφού υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο ωράριο των γιατρών, πρόσθεσε: «Θα είναι χειρότερο για τον ασθενή; Σε καμία περίπτωση. Ο ασθενής θα εξυπηρετείται από γιατρούς που θα είναι πιο ξεκούραστοι, δεν θα έχουν τη συνεχή καταπόνηση και το στρες της 24ωρης εφημερίας. Θα είναι χειρότερο για τους γιατρούς; Σε καμία περίπτωση».

Οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ ου συμμετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων από την πλευρά τους, έθεσαν το ζήτημα της διαδικασίας λέγοντας δια του Θ. Παπαχριστόπουλου ότι «εμείς είμαστε μόνο τέσσερις βουλευτές και σήμερα που μπήκε κι αυτό δεν προλαβαίνουμε»! Μάλιστα ο ίδιος αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα για να πάει στην Εξεταστική για την Υγεία.

Ενώ βουλευτές ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποταμιού χτύπησαν αλύπητα την επιλογή του Επείγοντος αφού τα κόμματα πληροφορήθηκαν για το νομοσχέδιο χθες αργά το βράδυ κάνοντας λόγο για εξευτελιστική διαδικασία και «άρπα κόλα νομοσχέδιο».

Μανιός και Πατούλης στα κάγκελα

Ο κ. Πατούλης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη που απουσίαζε εκείνη τη στιγμή από την αίθουσα κατηγορώντας τον ότι μιλούσε παλαιότερα ως συνδικαλιστής, αλλά τώρα έγινε βουλευτής και παίρνει αποζημίωση 8.000 ευρώ. «Η πολύ μαγκιά έχει και τα όριά της» συνέχισε ο κ. Πατούλης !

Στις αναφορές του κ. Πατούλη απάντησε ο κ. Νίκος Μανιός εκνευρισμένος λέγοντας: «Ήρθατε να προκαλέσετε και να κάνετε πολιτικό σόου στο ακροατήριο της ΝΔ» του καταλόγισε για να ανταπαντήσει στη συνέχεια εκείνος ότι δεν ανήκει πουθενά και ότι πήρε 58% στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Μανιός πάντως είπε επί της ουσίας του θέματος: «Επειδή ήμουν μέχρι και το 2014 νοσοκομειακός γιατρός, δεν είδα τι έκαναν το 1999, που ξεκίνησε το θέμα, όλοι οι ευαίσθητοι που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα! Δεν είδα να κάνουν κανένα βήμα! Το μόνο που έκανε ο Αβραμόπουλος ήταν να δώσει ένα μεγάλο χαρτζιλίκι σ΄εμάς τους γιατρούς για να το βουλώσουμε και οι συνδικαλιστές τότε, που ηγείτο άλλες παρατάξεις, το βούλωσαν!».

Δηλώσεις Ηλία Σιώρα

Οι διευκρινίσεις του αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλία Σιώρα, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί από χθες και δεν θα εκτονωθεί πριν από το Σαββατοκύριακο…

Λέει ο κ. Σιώρας:

Υπενθυμίζουμε ότι το κυβερνητικό- αντεργατικό έκτρωμα κυβέρνησης-ΕΕ
-Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.
-Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.
-Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.
-Καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση.

Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε.

Συμπερασματικά το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης όχι μόνο δε διασφαλίζει το «σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών», την «ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών» αντίθετα ελαστικοποιεί παραπέρα το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο, «απορρυθμίζει» κυριολεκτικά τη ζωή των γιατρών.

Το σχέδιο νόμου δεν χωράει βελτιώσεις. Μόνη επιλογή η απόρριψη του!

Θέση αρχής η υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!».