Eurostat: Γηράσκουμε κι έχουμε ανάγκη από φροντιστές ηλικιωμένων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στην ΕΕ φτάνει το 19,2% ενώ ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων, είναι η Ιταλία, η Ελλάδα (21.3%) και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ 2015 και 2030, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως ηλικίας 60 ετών και άνω προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56%, από 901 σε 1,4 δις, ενώ μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των ηλικιωμένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σχεδόν τα 2,1 δις. Για το 2050 οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι γηραιότεροι ηλικιωμένοι θα αριθμούν 434 εκατομμύρια, έχοντας τριπλασιαστεί σε αριθμό.

Αποτελέσματα έρευνας στην Ελλάδα

Διαβάστε παρακάτω τα συμπεράσματα στη φροντίδα ηλικιωμένων που προέκυψαν από πανελλαδική έρευνα σε δείγμα 100.000 εγγεγραμμένων μελών του nannuka.com για τα έτη 2016- 2017 και δείχνουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν για το έτος που έρχεται σε λίγες μέρες:

1. 7 στις 10 αναζητήσεις περιλαμβάνουν την εύρεση γηροκόμου για μόνιμη ή και εσωτερική εργασία με καθήκοντα τη νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική παρακολούθηση του ασθενούς ηλικιωμένου στον χώρο του.

2. 3 στις 10 αναζητήσεις αφορούν φροντιστή για περιστασιακή εργασία, η οποία φαίνεται να καλύπτει περισσότερο την ανάγκη της συντροφικότητας και της επικοινωνίας. Στα καθήκοντα αυτού του τύπου φροντιστή περιλαμβάνεται η συνοδεία σε περίπατο, σε ταξίδια και κοινωνικές δραστηριότητες και η συντροφιά σε παιχνίδια.

Alzheimer

3. Ένας από τους πιο άμεσους εχθρούς της τρίτης ηλικίας και της ευαισθητοποίησης των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους είναι το πρόβλημα της άνοιας του Alzheimer.Τα προληπτικά μέτρα κατά την εμφάνισή τους κερδίζουν συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις οικογένειες που θέλουν να κρατούν τους αγαπημένους τους σε εγρήγορση και καλή διανοητική κατάσταση. Σε αυτά τα μέτρα συναντούμε τα “παιχνίδια μνήμης” και άλλων δεξιοτήτων που ένας φροντιστής μπορεί να προσφέρει σε έναν ηλικιωμένο που δεν χρειάζεται νοσηλεία στο σπίτι.

4. Το 15% των 65+, πραγματοποιεί μόνο του την διαδικασία αναζήτησης, γεγονός που μαρτυρά την εξοικείωση των ηλικιωμένων με την τεχνολογία του ίντερνετ και των επιλογών που προσφέρει. Οι ίδιοι νιώθουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους, θέλουν να έχουν άποψη για το φροντιστή που θα τους βοηθήσει ενώ δεν επιθυμούν να επιβαρύνουν την οικογένεια με την αναζήτηση.

Ανάγκη και στην περιφέρεια

5. H ανάγκη για εύρεση γηροκόμων δεν αφορά μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά παρατηρείται και στην περιφέρεια. Η ελληνική οικογένεια σε όλη την επικράτεια θέλει να παρέχει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ηλικιωμένους συγγενείς της. Την τάση αυτή μαρτυρά το 33% των αγγελιών που προέρχονται από την περιφέρεια.

6. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν τη λύση της φροντίδας στο σπίτι (ακόμα και της κατ’ οίκον νοσηλείας, όταν δεν χρήζουν υποχρεωτικής εισαγωγής σε κλινική) παρά τους οίκους ευγηρίας καθώς δεν θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες της ζωής τους και να αποχωριστούν το σπίτι και τους οικείους τους.

7. Οι επαγγελματίες που εγγράφονται στη Nannuka βρίσκουν στην πλειοψηφία τους εργασία από την πρώτη εβδομάδα, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη ζήτηση για αυτή την ειδικότητα και τις ανοδικές της τάσεις στην αγορά εργασίας. To 77% των γηροκόμων που δηλώνουν εσωτερική εργασία βρίσκει άμεσα τον εργοδότη τους.

8. Μία από τις δεξιότητες που οι ηλικιωμένοι αναζητούν στο φροντιστή τους (και τους δίνεται η επιλογή να διαλέξουν μέσα από τα φίλτρα αναζήτησης της Nannuka) είναι και οι γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας καθώς ένα ποσοστό 7% ζητά να εκπαιδευτεί πλάι τους στη χρήση του ίντερνετ, των τάμπλετ και των smartphones. Και κάνουν πολύ καλά καθώς σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν τη συμβολή των έξυπνων συσκευών στην καλύτερη διανοητική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων χρηστών τους.