Euroecho 2015 για την υπερηχογραφία στην καρδιολογία με νέες κατευθυντήριες οδηγίες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις 2-5/12/15 η καρδιά της Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας χτύπησε στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο Υπερήχων και Καρδιακής Απεικόνισης “Euroecho 2015” με συμμετοχή περισσοτέρων από 5000 συνέδρων από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο οργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Απεικόνισης. Φέτος, ανακοινώθηκαν τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες στους τομείς που αφορούν την καρδιακή απεικόνιση. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο υπερηχοκαρδιογραφίας που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Ο κύριος στόχος αυτού του εντυπωσιακού συνεδρίου είναι η ενημέρωση στις εξελίξεις στους τομείς της υπερηχοκαρδιογραφίας , της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, της πυρηνικής καρδιολογίας καθώς και στους ταχέως εξελισσόμενους τομείς των υβριδικών τεχνικών που αποτελούν συνδυασμό δυο απεικονιστικών τεχνικών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής  Gilbert Habib  τόνισε την ανάγκη οι καρδιολόγοι , ιδιαίτερα οι νέοι, να μπορέσουν να μείνουν ενημερωμένοι για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν στην κλινική καρδιολογία. Εξήρε επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι εθνικές Καρδιολογικές Εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στην διάδοση της γνώσης και την συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Μεγάλη επιτυχία είχαν για μια ακόμα φορά τα σεμινάρια που περιλάμβαναν πρακτική άσκηση “hands on” για την εξοικείωση στις νέες τεχνικές.

Ανακοινώθηκαν επίσης τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες στους τομείς που αφορούν την καρδιακή απεικόνιση. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο υπερηχοκαρδιογραφίας που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία υπό την επιμέλεια του καθ. Zamorano και θα διατίθεται σε συμβολική τιμή.