Ετοιμάζουν νέα αντιοβιοτικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η νέα φαρμακευτική ουσία που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ, "ξεγελά" τα μικρόβια για να το δεχθούν στο εσωτερικό τους και στη συνέχεια τα καταστρέφει εκ των έσω. 

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν ήδη σε 448 ανθρώπους με σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, από διάφορα βακτήρια όπως είναι τα E.coli και η Κλεμπσιέλλα και έδειξαν ότι το φάρμακο cefiderocol που ανέπτυξε η εταιρεία Shionogi Inc, είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό με τις υπάρχουσες θεραπείες. Είναι δε καλά ανεκτό από τους ασθενείς που το δοκίμασαν.

Στη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, αναφέρεται ότι στη διάρκεια μιας λοίμωξης προκαλείται έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό του ασθενούς λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός του, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναζητούν περισσότερο σίδηρο. Το νέο αντιβιοτικό εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός καθώς συνδυάζεται με το σίδηρο μέσα στο σώμα και, όταν τα μικρόβια ρίχνουν τις άμυνές τους για να απορροφήσουν το σίδηρο που θέλουν, εισάγουν στο εσωτερικό τους και το αντιβιοτικό.

Το νέο φάρμακο θα δοκιμασθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς με πνευμονία και άλλες λοιμώξεις ανθεκτικές στα πιο ισχυρά υπάρχοντα αντιβιοτικά.

 

 

Εκτιμάται ότι έως το 2050 δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ