Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C από το υπουργείο Υγείας και την ΠΟΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για τα συστήματα υγείας με μακροπρόθεσμο, όμως, δημοσιονομικό όφελος. Στο υπουργείο Υγείας συντασσόμαστε με το όραμα του ΠΟΥ και εκπονούμε ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C το οποίο στηρίζεται σε 7 άξονες". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες στην ημερίδα για την ηπατίτιδα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Τα 7 σημεία είναι:

–  Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους ΧΕΝ (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)

–  Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση

–  Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση

–  Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών

–  Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση

–  Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).

–  Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της πρόσβασης στα νέα φάρμακα, θέλω να επισημάνω ότι στην πρόσφατα αναμορφωθείσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα C πήραν απόλυτη προτεραιότητα και έχουν πραγματοποιηθεί συμβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, τους οποίους και ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,  με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πολιτική συνεννόηση και την αποτελεσματική πολιτική υγείας.