Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Iatropedia
Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, ενώ τετραπλάσιος αριθμός εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρει σε μελέτη του το ΚΕΕΛΠΝΟ, η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1 ενώ περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την ακτή με πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, τις μεσημεριανές!

Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα βρέφη και νήπια 0-5 ετών και οι ηλικιωμένοι, όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά.

Δεν είναι όμως μόνο η κλασική εικόνα του πνιγμού και η αφαίρεση τόσων ανθρώπινων ζωών που υπολογίζουν οι ειδικοί:

– Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη.

– Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο.

– Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα υλοποιείται το «Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό» (ΕΠΑΝ) από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αρωγή και στήριξη στο πρόγραμμα προσφέρουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, το International Swimming Hall of Fame (ΗΠΑ), τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca (Βατικανό-Ρώμη), το Princess Charlene of Monaco Foundation (Μονακό), και το «A Chance for Children Foundation» (ΗΠΑ) που ίδρυσε ο Δημιουργός/ Σκηνοθέτης/ Παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς «Baywatch». Επιπροσθέτως, η μεμονωμένη δράση του προγράμματος, «Ασφαλής Ελλάδα», έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό απαρτίζεται από μια σειρά οπτικών, ακουστικών, έντυπων και εκπαιδευτικών δράσεων. Το περιεχόμενό του, θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με επιπρόσθετο υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν