Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Έως και 3 μήνες μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό όσοι έχουν περάσει Covid»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Όσοι έχουν νοσήσει από Covid και έχουν ξεπεράσει τη νόσο, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους έως και τρεις μήνες (90 ημέρες) μετά την πάροδο της οξείας φάσης της νόσου, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσοι έχουν νοσήσει και ξεπεράσει τον κορονοϊό -οι οποίοι στη χώρα μας είναι μέχρι σήμερα σχεδόν 140 χιλιάδες άνθρωποι- μπορούν εφόσον το επιθυμούν να παραχωρήσουν, με ασφάλεια για τους ίδιους, την προτεραιότητά τους σε συμπολίτες μας που δεν έχουν καθόλου αντισώματα της νόσου Covid και οι ίδιοι να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο.

Συγκεκριμένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε επίσημη απάντηση της σε σχετικό ερώτημα που διατύπωσε με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σχετικά με τον εμβολιασμό ήδη νοσησάντων από covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι :»άτομα με πρόσφατη λοίμωξη, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου των 90 ημερών»

Δείτε ολόκληρη την απάντηση της κας Μαρίας Θεοδωρίδου:

« Σε απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 18338/12-1-2021 επιστολής σας αναφορικά με το ερώτημα του εμβολιασμού των ήδη νοσησάντων από κορωνοϊό, σας γνωρίζουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από μελέτη των υπαρχόντων -μέχρι σήμερα- στοιχείων στη διεθνή βιβλιογραφία έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μπορούν να εμβολιαστούν, μετά τουλάχιστον την πάροδο της οξείας φάσης της νόσου.

Επιπρόσθετα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναλοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 είναι σπάνια τις πρώτες 90 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Για το λόγο αυτό, άτομα με πρόσφατη λοίμωξη, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου των 90 ημερών.

(Πηγή: Advisory Committee on Immunization Practices, USA, 6/1/2021)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν