Εθελούσιος «κατήφορος» τιμών για πολλά γενόσημα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μια όχι και τόσο μεγάλη έκπληξη περίμενε όλους στο Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ χθες. Όπως όλα δείχνουν, περιλαμβάνει 258 σκευάσματα σε αρκετά εκ των οποίων ζητήθηκαν εθελούσιες μειώσεις τιμών!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει… Και ο λόγος είναι προφανής: Να προστατευθούν από τα χειρότερα! Ο λόγος για κάποιες φαρμακευτικές, που έχουν κυρίως γενόσημα φάρμακα, και με σκοπό να μην τα δουν να αποσύρονται από την αγορά λόγω εξευτελιστικής τιμής, μειώνουν όσο αντέχουν από μόνες τους τις τιμές.

Μετά από αυτήν την κίνηση, ακολουθεί βέβαια η έκδοση νέου Δελτίου Τιμών αφού πρώτα γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή Τιμών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες που προχώρησαν στην κίνηση αυτή τακτική υποχώρησης είναι κατά βάση εγχώριες, και υποβάλλουν αίτημα εθελούσιας μείωσης με σκοπό να προστατεύσουν τα σκευάσματα τους από μεγαλύτερες μειώσεις που θα τα «εξοντώσουν».

Δείτε εδώ 8.06.2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ .

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει το σχετικό συνοδευτικό έγγραφο του υπουργού Υγείας:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1
Την έκδοση Συμπληρωματικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης χρήσης, λόγω αιτημάτων μείωσης τιμής και τον καθορισμό των ανώτατων τιμών πώλησης των πιο κάτω αναφερόμενων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, που θα ισχύσουν σε όλη την Επικράτεια, ως ο συνημμένος πίνακας.
Άρθρο 2
Στη Χονδρική και Νοσοκομειακή τιμή δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στη Λιανική τιμή έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ ήτοι 6% ή 13% ανά περίπτωση. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, το φάρμακο θα πωλείται σε λιανική τιμή μειωμένη κατά 1,89% για συντελεστή 6% και κατά 3,54% για συντελεστή 13%.

Άρθρο 3
Το παρόν Δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Το παρόν Δελτίο ισχύει: για τους ΚΑΚ, τα Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την έκδοσή του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ