Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αιμοδοσία
Eθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει αύριο (20 Μαρτίου) ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στα γραφεία του (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, ώρες 14:30-18:00) καλώντας τα μέλη του, τις οικογένειές τους, καθώς και τους υπαλλήλους των φαρμακείων του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και φίλους και γνωστούς να αφιερώσουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους, για να κάνουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής στους συνανθρώπους τους.

Η τράπεζα αίματος του ΦΣΘ ήδη μετρά έξι χρόνια ζωής, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές για την εθελοντική δράση της από την υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», η οποία στηρίζει τους φαρμακοποιούς σε κάθε αιμοδοσία που διοργανώνουν. Στόχος της τράπεζας, η οποία αριθμεί περίπου 100 μέλη, είναι να ευαισθητοποιήσει τους φαρμακοποιούς της πόλης στο θέμα της δωρεάς αίματος. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα σε φιάλες αίματος, ώστε να δοθούν σε όσους συναδέλφους τους ή συγγενικά τους πρόσωπα χρειάζονται επιτακτικά αίμα, για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υγείας πιθανόν έχουν.

"Με την αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα γίνει αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή πρόκληση. Από τη μια έχουμε την προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, να προσελκύσουμε νέους αιμοδότες και να αυξήσουμε τη δυναμική μας όπως κάνουμε πάντα. Από την άλλη, αυτή τη φορά πρέπει να υπερπηδήσουμε και τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι η εποχική γρίπη και τα κρούσματα ελονοσίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των οποίων αποκλείονται πολλοί πιθανοί αιμοδότες", δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, Θάνος Αλειφτήρας.

Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Πρέπει να έχoυν οπωσδήποτε μαζί τους είτε τον ΑΜΚΑ είτε την αστυνομική τους  ταυτότητα.
  • Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. Οχι μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν δύο-τρεις ώρες). Ούτε θα πρέπει να είναι νηστικοί. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν παραλείψει το πρωινό.
  • Δεν θα πρέπει να βρίσκονται υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα τους αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για μία-δύο μέρες πριν από την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
  • Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν τρεις-τέσσερις μέρες πιο πριν.
  • Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας όσοι θα αιμοδοτήσουν πρέπει να λαμβάνουν πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing. Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν