ΕΣΥ: Λήξη συμβάσεων για 1046 νοσηλευτές και 2.000 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ – “Είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία”

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Την παράταση των συμβάσεων για πάνω από 3.000 πολύτιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ζητούν οι υγειονομικοί.

Σε λίγες μέρες από σήμερα λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα 1.046 ειδικευόμενων νοσηλευτών και 2.000 εργαζομένων μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ, 55 έως 67 ετών.

Οι υγειονομικοί διατυπώνουν την αγωνία τους, καθώς όπως λένε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα η εργασιακή συνέχεια των 1.046 ειδικευόμενων νοσηλευτών να είναι στον αέρα, με σοβαρό κίνδυνο να μην συνεχίσουν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μάλιστα, για τη συνέχιση όλων των συμβασιούχων και το 2024, δεν έχουν δρομολογηθεί οι αναγκαίες ενέργειες πριν τις 30/11/23.

“Είναι άμεση η ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη παράταση των Νοσηλευτών, σε ορίζοντα τουλάχιστον έτους, όπως και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι”, τονίζουν οι υγειονομικοί της παράταξης ΑΡΜΑ του ΕΣΥ, καθώς είναι απαραίτητοι γιατί η πλειοψηφία τους εργάζεται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Δείτε επίσης: Fast track προσλήψεις ιατρών και παράταση συμβάσεων επικουρικών – 776 νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Νοσηλευτές στο ΕΣΥ: Έλαβαν δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση

Στον πρόσφατο Νόμο 5057 και στο Άρθρο 6 προβλέπεται η παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών έως 30/11 και για διάστημα 2 και όχι 6 μηνών, όπως δινόταν μέχρι σήμερα, γεγονός το οποίο προκάλεσε προβληματισμό για το εργασιακό μέλλον τους.

Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση, προβλεπόταν η παράταση όχι “για λόγους λειτουργίας των Νοσοκομείων”, αλλά “έως την τοποθέτηση των νέων ειδικευόμενων νοσηλευτών για τη 18μηνη εκπαίδευση”.

Τώρα, λίγες μέρες πριν τη λήξη της παράτασης, υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το ποια θα είναι η συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι καλούν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας των 1046 έμπειρων νοσηλευτών στα Νοσοκομεία της χώρας.

“Ζητάμε παράταση των συμβάσεων μέχρι 31/12/2024 και να λαμβάνεται υπόψιν η ειδικότητα για τις προσλήψεις σε θέσεις ΜΕΘ-ΜΑΦ-ΤΕΠ”, τονίζουν οι υγειονομικοί.

“Τίτλοι τέλους” και για τους 2.000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ;

Παράλληλα οι υγειονομικοί ζητούν την επαναπρόσληψη 2.000 ατόμων, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους, ηλικίας 55-67 ετών.

Πρόκειται για πολύτιμο προσωπικό που καταλαμβάνει κρίσιμα πόστα στα αποψιλωμένα από προσωπικό νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών είναι τραυματιοφορείς, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κλπ, εργαζόμενοι δηλαδή, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πλέον εξειδίκευση και εμπειρία.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τονίζουν μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο θέμα είναι έκθετη η ΠΟΕΔΗΝ μετά την δέσμευση που έλαβε από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και η οποία δεν τηρηθηκε.

Συγκεκριμένα πριν από έναν ακριβώς μήνα, σε σχετική διαμαρτυρία που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης κατέβηκε στο πεζοδρόμιο και υποσχέθηκε την άμεση επαναπρόσληψη των 2.000 εργαζόμενων του ΟΑΕΔ.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Κατέβηκε στο πεζοδρόμιο για να μιλήσει στους διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ

Ωστόσο, τόσο η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε, όσο και η σχετική εγκύκλιος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) απέδειξαν πως δεν υπάρχει πρόθεση για επαναπρόσληψη των εργαζομένων, σύμφωνα με τους υγειονομικούς.

«Ακολούθησε εγκύκλιος της ΔΥΠΑ που απαγορεύει την εργασία στους εν λόγω εργαζόμενους στον ίδιο φορέα. Θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση για άρση της εγκυκλίου της Διοίκησης της ΔΥΠΑ που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από όσα δεσμευτήκατε», τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ σε έγγραφό της προς τον υπουργό Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.