ΕΣΥ Αττική: Τις τελευταίες εφεδρείες επιστρατεύουν τα νοσοκομεία – Δραματική έκκληση των γιατρών προς τους πολίτες

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
“Να κάνουμε όλοι υπομονή, για τα τελευταία δύσκολα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου”, ζητούν οι γιατροί και νοσηλευτές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο “εστιών υπερμετάδοσης” στην κοινότητα, που μπορεί να εξαντλήσει και τις τελευταίες εφεδρείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική.

Με 1190 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, και επιπλέον 272 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -εκ των οποίων οι 250 διασωληνωμένοι- το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική βρίσκεται σε υψηλή πίεση.

Η μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα: από τη μία πλευρά, από τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να υποστηρίξουν τους αρρώστους, και από την άλλη, από τους υπεύθυνους του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να οργανώσουν την επέκταση των κλινών ΜΕΘ.

Τις προηγούμενες ημέρες αναπτύχθηκαν 14 νέες κλίνες ΜΕΘ στον “Ερυθρό Σταυρό”, 9 στο “Αγία Όλγα”, 14 στο ΚΑΤ και 5 στο Γενικό Κρατικό “Γ.Γεννηματάς”. Όλες βρίσκονται σήμερα στα όρια της πλήρωσης. Χθες άνοιξαν επιπλέον στο «Αττικόν» ακόμη 10 κρεβάτια ΜΕΘ Covid και την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον 12 στον Ευαγγελισμό.

Όσες κλίνες και αν ανοίξουν, όμως, καταλαμβάνονται από ασθενείς σχεδόν αμέσως, όπως επισημαίνει στο iatropedia.gr η διευθύντρια της νέας ΜΕΘ του “Σωτηρία” δυναμικότητας 50 κλινών, Μάρια Νταγάνου:

“Κοιτάξτε είμαστε γεμάτοι. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και νομίζω και τις επόμενες δύο εβδομάδες κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα. Τα κρεβάτια που εκκενώνονται από ασθενείς γεμίζουν αμέσως σε λίγη ώρα. Οι άρρωστοι είναι βαριά, όπως ήταν πάντα, γιατί ο Covid κάνει πολύ βαριές πνευμονίες. Οι άρρωστοι χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για αρκετό καιρό. Έχουν και μακρό μέσο χρόνο νοσηλείας. Είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέρνουμε. Με πολλές εφημερίες, με πολλές βάρδιες, τι να κάνουμε; Και το προσωπικό και εμείς είμαστε όλοι κουρασμένοι, όπως όλοι. Και ψυχολογικά και σωματικά, αλλά το παλεύουμε”, λέει.

Αττική: “Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της πανδημίας – Πιο σφοδρό το τρίτο κύμα”

Μέρα με την ημέρα εξαντλούνται και οι τελευταίες εφεδρείες του ΕΣΥ σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το αμέσως επόμενο και τελευταίο στάδιο, είναι η διασωλήνωση ασθενών με απλούς αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ, όπως λένε οι γιατροί.

Θα πρέπει να μην φτάσουμε εκεί, δηλώνει στο iatropedia.gr o Ηρακλής Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Διευθυντής της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

“Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Η πιθανότητα να έχουμε ασθενείς σε απλούς αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ, για μένα είναι κάτω από 30%. Δεν αποκλείεται, όμως, κανείς δεν το ξέρει. Όταν βλέπει κανείς περιστατικά, όπως γάμοι για παράδειγμα αυτήν την εποχή, που λειτουργούν σαν εστίες υπερμετάδοσης, τότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μην υπονομεύεται το σύστημα με τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές. Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική”, τονίζει ο γιατρός.

Με αυτές τις λίγες εφεδρείες στο Σύστημα Υγείας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο πικ του τρίτου κύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της ΜΕΘ του “Αττικόν”, στην κορύφωση θα φτάσουμε την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

“Υπάρχει μια μεγάλη πληρότητα και βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της πανδημίας. Το τελευταίο σημείο τώρα νομίζω, πριν το τέλος. Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα θα φτάσουμε στην κορύφωση. Ακόμη δεν έχουμε δει το πικ. Σε εμάς στο “Αττικόν” υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς, αν αυτό θα διατηρηθεί. Τα κρεβάτια Εντατικής συνεχώς αυξάνονται και οι νοσηλείες στην Αθήνα και το βλέπουμε. Έχουν επιδειχθεί αρκετά καλά αντανακλαστικά με το θέμα ανοίγματος επιπλέον κρεβατιών, από κει και πέρα, όμως, αυτό έχει πεπερασμένα όρια. Θα φτάσει ως ένα σημείο”, επισημαίνει ο γιατρός.

Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία για παράδειγμα, λέει ο κ. Τσαγκάρης -με την οποία έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην πανδημία- το τρίτο κύμα αποδείχθηκε το δυσκολότερο στη διαχείριση.

“Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση σαν σύστημα. Προς το παρόν όμως, οι εφεδρείες που έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ επιτρέπουν να το διαχειριστούμε με μια σχετική ποιότητα”, τονίζει.

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο “Αττικόν” άνοιξαν χθες 10 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, καθώς τα 33 που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι σήμερα, εμφανίζουν πληρότητα στο 100%.

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν συνθήκες δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης

Με τα δεδομένα αυτά, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία απευθύνουν δραματική έκκληση προς τους πολίτες να επικρατήσει η σύνεση τις επόμενες μέρες και κυρίως την Τσικνοπέμπτη.

Παρά την κόπωση που αναγνωρίζουν, όπως λένε ότι υπάρχει, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε συνθήκες συγχρωτισμού και επισκέψεις σε σπίτια, ώστε μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας στην Αττική. Κάτι που θα μας στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

“Και οι μικρές διαφορές στη συμπεριφορά έχουν επιπτώσεις στη νοσηρότητα και τη θνητότητα Αυτό πρέπει πάντα να το’ χουμε υπόψη μας και να κάνουμε υπομονή για τα τελευταία δύσκολα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου”, λέει ο Εντατικολόγος κ. Τσαγκάρης.

Την ίδια έκκληση κάνει και ο προϊστάμενος διεύθυνσης νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Δημήτρης Πιστόλας:

“Αυτό που θέλουμε είναι την κατανόηση των πολιτών. Να μας βοηθήσουν για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του Συστήματος Υγείας. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα. Όλοι κουρασμένοι είναι, υπάρχει κόπωση ή ακόμη και άγνοια. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι έχουμε φτάσει στα όρια της ψυχικής και σωματικής κόπωσης. Ελπίζουμε κι εμείς και πιστεύουμε, ότι θα τελειώσει αυτή η κατάσταση. Μόνο μ’ αυτήν την ελπίδα συνεχίζουμε και αντέχουμε ακόμη”, τονίζει.

Αττική: Σαρώνει η ενδοοικογενειακή μετάδοση από συναντήσεις σε σπίτια

Το καταγεγραμμένο σε παγκόσμιο επίπεδο φαινόμενο της “κόπωσης της πανδημίας” εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, φέρνει δυσάρεστες ανατροπές σ’ αυτό το πιθανόν τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Η διασπορά μέσα στα ίδια μας τα σπίτια είναι η μάστιγα του τρίτου κύματος, όπως λένε οι γιατροί, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή:

“Εμείς που μιλάμε με τους συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα, μας λένε που έχουν κολλήσει. Στις οικογένειες γίνεται η ζημιά. Από την άλλη, πρέπει κανείς να έχει την αίσθηση ότι είμαστε κοντά στο τέλος και αν μη τι άλλο να προστατεύει τον εαυτό του και την οικογένειά του, ειδικά αν δεν έχει εμβολιαστεί”, τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του “Αττικόν” κ. Τσαγκάρης.

Και εξηγεί: “Είναι ένας συνδυασμός ανθρώπων που έχουν κουραστεί μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό και τους πολύμηνους περιορισμούς κι από την άλλη υπάρχει κόσμος που έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Κι ο κόσμος χρειάζεται κάποια εκτόνωση, είναι μια φυσική ανθρώπινη ανάγκη. Απλώς θα πρέπει αυτό το διάστημα μέχρι να τελειώσει λίγο ο χειμώνας και να βγούμε στις πιο ψηλές θερμοκρασίες, όλοι να κάνουμε λίγη υπομονή. Να δείξουμε λίγη ακόμη υπευθυνότητα”, καταλήγει ο γιατρός.