ΕΣΥ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες – Χαμηλές οι αποδοχές

  • Iatropedia newsroom
γιατροί
Την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για την καταβολή υπερωριών και αργιών ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Όπως αναφέρουν, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 4ο τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει, για άλλη μια φορά, η πληρωμή της αποζημίωσης για τακτικές εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει, όπως σημειώνουν, «απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης».

Επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, «συνεχίζεται η αδικία» σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία», δεδομένου ότι σε πρόσφατη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ απέρριψαν το αίτημα για αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, καταβολή επιδομάτων παραμεθορίου καθώς και εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπει ο Ν. 5045/2023 για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

«Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι «μνημονιακές» περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Μας εξοργίζουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι απορρίπτουν το αίτημα μας για ουσιαστικές αυξήσεις με επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού για να «μην κινδυνέψει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα» και «η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» την ίδια περίοδο του:

● ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 5,98 δις ευρώ για το 9μηνο 2023 και προβλέπει επιδοτήσεις 8,3 δις ευρώ για επιχειρηματικούς ομίλους

 Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να προχωρήσουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  •  να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.
  •  Οι εργαζόμενοι μέσω Προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α να αμείβονται με τις αποδοχές που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο. Να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία τους και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.