Έσπασε τα σύνορα του Κονγκό ο ιός Εμπόλα – Ανησυχία στον Π.Ο.Υ. από την εξάπλωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Εμπόλα
Η νέα επιδημία του θανατηφόρου ιού Ebola, που έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει πλέον εξαπλωθεί πέραν των συνόρων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Ένα 5χρονο αγόρι από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό Εμπόλα στην Ουγκάντα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και τον Π.Ο.Υ.

«Το παιδί και η οικογένειά του εισήλθαν στη χώρα μέσω της γραμμής Bwera Border και ζήτησαν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο του Kagando όπου οι νοσηλευτές και οι γιατροί διέγνωσαν τον Εμπόλα ως πιθανή αιτία ασθένειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ.

Το παιδί λαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα σε μονάδα επεξεργασίας Ebola στο Bwera.

Η δεύτερη πιο θανατηφόρα έξαρση του Εμπόλα στην ιστορία

Αυτή η έξαρση είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα επιδημία του Εμπόλα στην ιστορία. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα τον Αύγουστο του 2018. Το επίκεντρο βρίσκεται στις επαρχίες βόρειο Kivu και Ituri, που είναι από τις πιο πολυπληθείς στο Κονγκό και συνορεύει με την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Νότιο Σουδάν.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί, υπάρχει ανησυχία στον Π.Ο.Υ. ότι η μολυσματική ασθένεια περάσει τα σύνορα. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ουγκάντα κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», δήλωσε ο Π.Ο.Υ.

Σε κατάσταση εγρήγορσης η Ουγκάντα

Εν αναμονή επιβεβαίωσης άλλων κρουσμάτων του Εμπόλα στην Ουγκάντα, οι αρχές τελούν σε εγρήγορση. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί για να αναγνωρίσουν την ασθένεια και σχεδόν 4.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε 165 εγκαταστάσεις υγείας έχουν εμβολιαστεί κατά της ασθένειας με πειραματικό εμβολιασμό που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στην αποτροπή της εκτεταμένης μετάδοσης στο Κονγκό.

Η Ουγκάντα και ο Π.Ο.Υ «απέστειλαν ομάδα ταχείας αντίδρασης στην περιοχή Kasese για να ξεκινήσουν την επαφή εντοπισμού και διαχείρισης περιπτώσεων που πιθανόν να συμβούν», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

Το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού Εμπόλα εμφανίστηκε το 2014 στη Δυτική Αφρική, όταν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους . Η τωρινή είναι η 10η εστία του ιού στο Κονγκό από το 1976.

Πηγή: https://edition.cnn.com