ESOT Congress 2023: Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το κορυφαίο συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
συνέδριο
Το συνέδριο διεξήχθη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Συμμετείχαν 3.000 σύνεδροι από 82 χώρες του κόσμου.

Ένα επιστημονικό συνέδριο διεθνούς ακτινοβολίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για το ESOT Congress 2023, το οποίο διεξήχθη 17-20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συμμετέχοντες ήταν διακεκριμένοι γιατροί και ερευνητές, νοσηλευτές, καθώς και ασθενείς και μεταμοσχευμένοι από όλο τον κόσμο.

Στόχος ήταν να αναδειχθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο των μεταμοσχεύσεων. Ταυτοχρόνως, να υπογραμμιστεί η ανάγκη ευαισθητοποίησης για περαιτέρω ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων.

Το συνέδριο ESOT Congress 2023 είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Το Ίδρυμα έχει αναλάβει Εθνική Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων στην Ελλάδα, με επίκεντρο την κατασκευή του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Για τέσσερις ημέρες, 3.000 και πλέον σύνεδροι από 82 χώρες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν τις κορυφαίες επιστημονικές εξελίξεις, όπως:

  • Η τηλεϊατρική
  • Η ακριβής μέτρηση της πίεσης των μεταμοσχευμένων σε πραγματικό χρόνο
  • Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα συντήρησης και βελτιστοποίησης μοσχευμάτων
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Τα καινοτόμα software διαχείρισης ιατρικού φακέλου
  • Οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές
  • Οι πρωτοποριακές θεραπείες

Επιπλέον, οι ασθενείς μίλησαν για τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους μέσα από το ταξίδι τους στη μεταμόσχευση.

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρικτής του ESOT Congress

Το Ίδρυμα Ωνάση είχε δυναμική παρουσία στο συνέδριο, με ενημερωτικό περίπτερο που παρέμεινε ενεργό όλες τις μέρες της διοργάνωσης. Σε αυτό οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολυδιάστατο έργο που έχει επιτελέσει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων μέσω της Εθνικής Πρωτοβουλίας του.

Επιπλέον, προσέφερε ένα βραβείο στην ερευνητική προσπάθεια που ξεχώρισε η Επιστημονική Επιτροπή της ESOT με θέμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Μεταμόσχευση». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη μεταμόσχευση είναι μία διαδικασία που συμπεριλαμβάνει:

  • Την τεχνητή νοημοσύνη
  • Τα Big Data
  • Τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής υγείας
  • Την τηλεϊατρική κ.ά.

«Η συμμετοχή μας στο ESOT Congress 2023, το πιο εμβληματικό συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων παγκοσμίως, συνιστά πολύ σπουδαία εξέλιξη, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα Ωνάση στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια», δήλωσε η κυρία Έφη Τσιότσιου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση.

Και πρόσθεσε: «Με αρωγούς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια το Ίδρυμα Ωνάση υλοποιεί μια ολιστική παρέμβαση για την προώθηση και την καλλιέργεια της μεταμοσχευτικής παιδείας και κουλτούρας στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις για την εκ βάθρων αλλαγή του τοπίου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας».