Εσείς ξέρετε τι είναι η νόσος Αδαμαντιάδη – Behcet;

  • Iatropedia
Η νόσος Αδαμαντιάδη - Behcet είναι μία σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Το όνομά της το πήρε από τον Τούρκο δερματολόγο και τον Έλληνα οφθαλμίατρο που πρώτοι περιέγραψαν τα συμπτώματα της νόσου. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, αν και θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια. Δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα, η φυσική άμυνα του οργανισμού, μπερδεύεται και αναγνωρίζει λανθασμένα τους ιστούς του οργανισμού ως ξένους εισβολείς και τους επιτίθεται.

Στην περιπτώση της νόσου Behcet το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα αιμοφόρα αγγεία. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτό το μπέρδεμα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι γονιδιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο Behcet μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

έλκη (πληγές) των γεννητικών οργάνων και του στόματος που είναι πολύ επώδυνα

κόκκινα και επώδυνα μάτια

θολή όραση

ακμή, ψευδοθυλακίτιδα

πονοκεφάλοι

πρήξιμο των αρθρώσεων με πόνο και δυσκαμψία

θρομβώσεις φλεβών και αρτηριών

Σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών, όπως η μόνιμη απώλεια της όρασης, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή προσβολή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Behcet, αλλά συχνά τα συμπτώματα είναι δυνατόν να ελεγχθούν με φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή στα διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

κορτικοστεροειδή, που μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση

ανοσοκατασταλτικά, που μειώνουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

βιολογικοί παράγοντες, που στοχεύουν τις βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της φλεγμονής

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr