ΕΣΑμεΑ: Ζητά την παραδειγματική τιμωρία του youtuber που κατηγορείται ότι κακοποιούσε άτομα με αναπηρία

  • Iatropedia newsroom
αναπηρία
Σοκ έχει προκαλέσει στη χώρα η υπόθεση εκμετάλλευσης και κακοποίησης από γνωστό youtuber σε άτομα με αναπηρία, με σκοπό την προβολή τους στο διαδίκτυο.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καταγγέλει την απουσία της Ελληνικής Πολιτείας «σε επίπεδο Δήμου, σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών, σε επίπεδο στήριξης οικογένειας», μετά τη σύλληψη του youtuber για live κακοποίηση ατόμων με αναπηρία στο διαδίκτυο έναντι αμοιβής.

«Δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας τα σαθρά αντανακλαστικά μας ως κοινωνία και την καταφανή έλλειψη προστασίας ευάλωτων πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία. Προσθέτει δε ότι είναι κατακριτέο, τα βίντεο του συγκεκριμένου συλληφθέντα να βρίσκονται ακόμη στο ίντερνετ και μπορεί οποιοσδήποτε να τα βρει, καθώς έχει γίνει γνωστό το όνομά του.

«Το περιστατικό αποδεικνύει τις καταγγελίες της ΕΣΑμεΑ και τα δημοσιεύματα του Τύπου εδώ και μήνες ότι πολλά είναι ακόμη τα διαδικτυακά κανάλια που εκμεταλλεύονται την αξιοπρέπεια ευάλωτων συμπολιτών μας και συνεχίζουν και αυτή τη στιγμή το απάνθρωπο έργο τους στην ιντερνετική αρένα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων, κσθώς και να καταδικαστεί επίσης και η συμπεριφορά και η στάση όλων αυτών που παρακολουθούσαν την απαράδεκτη συμπεριφορά και άσκηση βίας στα νεαρά άτομα, που όπως λέγεται έχουν νοητική αναπηρία.

«Η τιμωρία πρέπει να είναι σκληρή και γι’ αυτόν που τα διέπραττε και για αυτούς που πληρώνανε για να τα βλέπουν. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα από την ελληνική πολιτεία, μέτρα σκληρά και αυστηρά για το τι ακριβώς μπορεί να γίνεται στο διαδίκτυο, ειδικά σε τόσο εξόφθαλμα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Συνομοσπονδία καλεί για ακόμη μια φορά την πολιτεία να φροντίσει ώστε να διαθέτει δομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες εργασίας και να παρέχει προστασία και υποστήριξη στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, ώστε να μη δίνεται κανένα περιθώριο σε όσους θα ήθελαν να τους εκμεταλλευτούν με τον οποιοδήποτε τρόπο.