ΕΣΑμεΑ για Κερατσίνι: Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Απούσα η πολιτεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΑΜΕΑ
Τα πολλαπλά επίπεδα βαναυσότητας που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία, αναδείχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο στην φρικτή υπόθεση που αποκαλύφθηκε στο Κερατσίνι.

Η υπόθεση με τους βασανισμούς ΑμεΑ σε ζωντανή σύνδεση στα social media που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Κερατσίνι, προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Τα μέλη της Συνομοσπονδίας τονίζουν ότι η κατάφορη παραβίαση όλων των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων και η απουσία της Ελληνικής Πολιτείας σε επίπεδο Δήμου, σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών, σε επίπεδο στήριξης οικογένειας, αναφορικά με την υπόθεση στο Κερατσίνι, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά μας ως κοινωνία.

«Το μοναδικό θετικό σημείο είναι ότι πλέον ασχολείται με το ζήτημα η ελληνική δικαιοσύνη, αν και όλα συγκλίνουν πρώτον ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 3 χρόνια για να παρέμβει και δεύτερον ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, καθώς σύμφωνα με τον Τύπο διαδικτυακά κανάλια που εκμεταλλεύονται την αξιοπρέπεια ευάλωτων συμπολιτών μας έναντι αμοιβής συνεχίζουν το απάνθρωπο έργο τους στην ιντερνετική αρένα», σημειώνουν .

ΕΣΑμεΑ: «Παραδειγματικές τιμωρίες των δραστών»

Οι τιμωρίες των εμπλεκομένων πρέπει να είναι «παραδειγματικές», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανθρώπινες. Επιβάλλεται να αναδειχτεί και να καταδικαστεί και η συμπεριφορά και η στάση όλων αυτών που παρακολουθούσαν την απαράδεκτη, την εγκληματική, την τραγική συμπεριφορά και άσκηση βίας στα νεαρά άτομα, που όπως λέγεται έχουν νοητική αναπηρία. Η τιμωρία πρέπει να είναι σκληρή και γι’ αυτόν που τα διέπραττε και για αυτούς που πληρώνανε για να τα βλέπουν. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα από την ελληνική πολιτεία, μέτρα σκληρά και αυστηρά για το τι ακριβώς μπορεί να γίνεται στο διαδίκτυο, ειδικά σε τόσο εξόφθαλμα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει δε πως είναι χρέος της Πολιτείας να διαθέτει δομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες εργασίας και να παρέχει προστασία και υποστήριξη στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, ώστε να μη δίνεται κανένα περιθώριο σε όσους θα ήθελαν να τους εκμεταλλευτούν με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Ταυτόχρονα, καλεί και το ΕΣΡ να παρέμβει άμεσα. «Η προβολή του θέματος από διάφορα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένες εκπομπές, παραβιάζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των θυμάτων. Τα συναισθήματα οίκτου και οι μισαναπηρικές εκφράσεις και παρουσιάσεις θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει τουλάχιστον τις δημοσιογραφικές ενώσεις», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Αναπηρικού Κινήματος.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ