ΕΣΑμεΑ για Blue Horizon: Το αναπηρικό κίνημα θρηνεί και ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΣΑμεΑ
Τι αναφέρει η Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία για τον βάναυσο θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά.

Οργή και θλίψη για τον χαμό του 36χρονου με αναπηρία, ο οποίος πνίγηκε όταν τον πέταξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά, εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Συνομοσπονδία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη. Ταυτοχρόνως, όμως, ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον τραγικό χαμό του.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει πως μολονότι η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και αυτή αποτελεί νόμο του κράτους από το 2021, «παραμένει κενό γράμμα».

Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει πως δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε κάθε τομέα εξακολουθούν να αγνοούν το πώς να επικοινωνήσουν με τα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας, όπως:

  • Ακουστική αναπηρία
  • Αναπηρία όρασης
  • Νοητική αναπηρία

Επιπλέον υιοθετούν και αναπαράγουν συμπεριφορές που βασίζονται στις προκαταλήψεις και βαθιά ριζωμένα στερεότυπα. Αυτά θεωρούν τους πάσχοντες από αναπηρία ως «πολίτες» που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Επιπλέον, πολύ συχνά οι πολίτες με αναπηρία προσεγγίζονται ως «αντικείμενα» οίκτου ή ως πολίτες «δεύτερης» κατηγορίας. Είναι όμως άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες.

«Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ. «Και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις».

«Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και χωρίς χρονοτριβή», καταλήγει.