ΕΣΑμεΑ: Επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΣΑμεΑ
Ποια είναι τα αιτήματα της συνομοσπονδίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τους συγγενείς τους.

Επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ενόψει των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των τομεακών πολιτικών που ζητά να ληφθούν από την κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Στόχος είναι η ένταξη και κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και των οικογενειών τους. Επιπλέον, η συνομοσπονδία στοχεύει και στην άρση όλων των μορφών διάκρισης εις βάρος τους.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι η αναφορά των ζητημάτων που αναπτύσσει η επιστολή είναι ενδεικτική. Η αποτύπωση των πρωτοβουλιών δράσεων πρέπει να γίνει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, αναφέρει. Ζητά επίσης άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πρώτης θητείας του Κ. Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019.

Γενικές παρεμβάσεις

Στις γενικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, η ΕΣΑμεΑ προτάσσει μεταξύ άλλων τις εξής:

  • Αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η αναμόρφωση πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα. Επέκταση του σχεδίου έως το 2030.
  • Έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Αυτό προβλέπεται και στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 5023/23.
  • Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον ν.4780/2021 στελέχωσής της. Ενίσχυση της συνεργασίας της με τον Συντονιστικό Μηχανισμό, ιδίως κατά την αναμόρφωση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
  • Νόμο-πλαίσιο για καθολική προσβασιμότητα.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των πάσης φύσεως διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην πολιτική ζωή.

Επιπροσθέτως η ΕΣΑμεΑ αναφέρει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας και στις πολιτικές απασχόλησης.

Παραθέτει, τέλος, ποικίλα ζητήματα (ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά, υγείας, μεταφορών, κοινωνική στέγαση, πολιτικής προστασίας, προσβάσιμου τουρισμού κ.λπ.)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock