Ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή για την κατάρρευση οροφής στο Γ.Ν. Νίκαιας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η κακή συντήρηση των νοσοκομείων μέσω του πρόσφατου περιστατικού κατάρρευσης οροφής σε θάλαμο νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ήρθε να διαψεύσει τους «πανηγυρισμούς» του υπουργείου Υγείας για το «καλό» έργο που έχουν παρουσιάσει τονίζουν στην Ερώτηση που έχουν καταθέσει ο Ιάσονας Φωτήλας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο Βασίλης Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας.

Όπως επισημαίνουν από τη ΝΔ, οι υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια επιπλέον νοσοκομεία χρήζουν άμεσης συντήρησης, για ποιο λόγο αυτές καθυστερούν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από τους πανηγυρισμούς του κ. Πολάκη στη Βουλή για τη δήθεν βελτίωση που εμφανίζει ο χώρος της υγείας και τις υποσχέσεις του για σωρεία προσλήψεων που θα γίνουν και η σκληρή πραγματικότητα της κακής συντήρησης των νοσοκομείων ήρθε να τον διαψεύσει.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, πριν από λίγες ημέρες ξεκόλλησε τμήμα της οροφής σε θάλαμο νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και έπεσε στο κεφάλι μιας μητέρας ασθενούς, τραυματίζοντάς την ευτυχώς όχι σοβαρά.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει με ερωτήσεις μας στη Βουλή αλλά και μετά από επισκέψεις μας στις υγειονομικές μονάδες ανά τη χώρα, την οριακή κατάσταση που βρίσκονται οι υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών που προβλέπονταν για το έτος 2018 και που έχουν άμεση αρνητική επίπτωση στις εργασίες συντήρησής των. Και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις των αρμόδιων στην πράξη αποδεικνύεται πώς το άσχημο περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην έλλειψη συντήρησης και επισκευών στις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποια επιπλέον νοσοκομεία χρήζουν άμεσης συντήρησης ώστε να μη συμβούν περιστατικά ανάλογα αυτού που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας; Έχουν γνωστοποιηθεί τα προβλήματα από τους διοικητές τους; Υπήρξε καθυστέρηση ενημέρωσης από τους διοικητές των νοσοκομείων ή διεκπεραίωσης από τα αρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες τους; Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκονται οι απαραίτητες ενέργειες;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων συντήρησης στα δημόσια νοσοκομεία που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας